Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2015 15:57

Інвестори-покупці потерпають від шахраїв-забудовників

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

І знову про ошуканих приватних інвесторів…

І знову про ошуканих приватних інвесторів…
Житлово–офісний комплекс «Поділ-Престиж» на вулиці Нижній Вал, 27 – 29 серед киян зветься не інакше як «будинок-монстр». Жителі Подолу неодноразово скаржилися і мітингували з приводу зловживань забудовника, оскільки ним було порушено допустиму висотність для споруди будівель в історичному центрі міста, а це призвело  до спотворення старого Подолу . Але найбільша біда в тім, що забудовник, добудовуючи поверхи всупереч документам, вже заключив договори на  майбутнє житло з інвесторами-покупцями. Дізнавшись про незаконно збудовані квартири і їхній ймовірний демонтаж, «власники» почали панікувати. Дехто намагався позбутись примарного житла у спосіб «продається терміново» та галас щодо заборони на введення в експлуатацію цього будинку і знесення скандального поверху розігнав усіх потенціальних покупців, лишивши первинних інвесторів сам на сам з проблемою-житлом.

Термін оренди земельної ділянки на вулиці Нижній Вал, 27-29 сплив 14 грудня цього року і Комісія з питань містобудування, архітектури та землекористування виступила з вимогою не продовжувати договір з ТОВ «ПАТЕЛІ ЛІЗИНГ». 17 грудня 2015 року Київрада відмовила у поновленні договору оренди землі під «будинком-монстром» на Подолі. Приводом для такого рішення стали численні порушення угоди з боку орендатора, зокрема, умови погодження проектної документації, об’єми будівництва та пайової участі . Варто зазначити, що відповідно до ст. 33 Земельного кодексу України, якщо протягом місяця після закінчення строку договору оренди земельної ділянки (тобто до 14 січня 2016 року) орендарю-забудовнику не буде надіслано листа-повідомлення про заперечення у його поновленні, то договір оренди автоматично оновиться на той самий строк, тобто ще на п’ять років.

Наразі,  рішення Київради перешкодить ТОВ «ПАТЕЛІ ЛІЗИНГ» проводити свої махінації, але питання інвесторів-покупців залишається невирішеним і механізму, який би обстоював інтереси ошуканих інвесторів, на жаль, поки що не існує.  З огляду на цей прикрий випадок, хочу застерегти всіх людей, які планують купувати квартири в ще тільки споруджуваних будинках , так би мовити, на ранніх стадіях. Популярність таких купівель-продаж викликана тим, що забудовнику не вистачає коштів на будування і він вдається до залучення коштів інвесторів, а останні – мають можливість придбати житло за значно нижчою ціною, ніж воно коштувало би уже на завершеній стадії. Статистика показує, що подібні угоди із забудовниками складаються досить часто, з них 50% - із забудовниками-аферистами. Тож перед тим, як зважитись на підписання інвестиційного договору, проаналізуйте всі можливі ризики, а їх чимало.   

Час від часу інвесторам вдається компенсувати свої вклади або навіть добитися отримання квартири, в залежності від обставин, але через досить тривалі і виснажливі процедури, маючи хорошого спеціаліста, який зможе обстоювати інтереси постраждалого інвестора в суді та інших інстанціях. Та  здебільшого люди просто опускають руки, а лже-забудовники продовжують свою злочинну діяльність, особливо коли суди надають перевагу останнім. Мітинги і пікетування не приносять результатів, коли інвестори діють самотужки, не маючи для підтримки надійної команди, яка би обстоювала їх інтереси та працювала над створенням законного механізму, який би захищав ошуканих інвесторів.
Теги: інвестори
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]