Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.06.2022 23:42

Виїзд студентів за кордон в умовах воєнного стану (продовження)

Керуючий Адвокатським бюро "Олександра Кудрявцева"

Попри деякі зміни, питання виїзду студентів за кордон досі залишається актуальним.

Проблема існує в основному через те, що Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою КМУ від 27.01.1995 р. № 57, досі не узгоджені із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

1. Студенти українських ВУЗів

Як раніше, згідно з абз. 2, 3 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (в редакції від 14.04.2022 року) призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:

- здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти (тобто, студенти), асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

- наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Однак, відповідно до п. 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України (в редакції від 08.04.2022 року) всі вищевказані особи не можуть перетнути державний кордон, оскільки ці правила містять обмеження. В них, зокрема, зазначено, що право виїзду за кордон не поширюється на осіб, визначених в абз. 2-8 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (тобто, в тому числі і на студентів).

Відтак, виїзд за кордон студентам українських ВУЗів досі заборонений, навіть не дивлячись на те, що вони відповідно до закону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

2. Студенти іноземних ВУЗів

Дещо кращою виглядає ситуація зі студентами іноземних ВУЗів.

03.05.2022 року Державна прикордонна служба України оновила перелік осіб, яким дозволений перетин державного кордону (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/).

Серед них є й здобувачі фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (п. 3).

При перетині державного кордону вказані особи мають обов’язково (!) надати наступні документи:

- студентський квиток або студентська віза – тільки денної (очної) форми навчання, «заочників» не пропускають; ці документи потрібно перекласти на українську мову і підпис перекладача засвідчити нотаріально;

- перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі – цей пункт випадково чи навмисно сформулювали неконкретно; з одного боку це нібито дає можливість надати будь-який документ, що підтверджує навчання, скажімо, залікову книжку або виклик на сесію; проте, з іншого боку, цей неконкретно сформульований пункт дає прикордонникам можливість вимагати будь-які документи, в тому числі не існуючи, аби тільки не випустити студента з України; як показує практика під цими документами прикордонники розуміють довідку про зарахування на навчання до іноземного ВУЗу, але я би радив мати із собою й інші докумети, що підтверджують навчання; ці документи також потрібно перекласти на українську мову і підпис перекладача засвідчити нотаріально

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією) – запис у військово-обліковий документ потрібен обов’язково і військомати (ТЦК) роблять такі записи; там, де не роблять (бо я зустрічав і такі випадки), потрібно наполягати, щоб зробили; без цього запису за кордон не випустять;

- довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти – для цієї довідки встановлена спеціальна форма і всі військомати (ТЦК) вже обізнані, як її робити.

Отже, сформувати цей пакет документів цілком реально.

***

Таким чином, як висновок можемо констатувати, що студенти українських ВУЗів досі залишаються в менш вигідному становищі, ніж студенти іноземних ВУЗів. Це болюче питання державою все ще не вирішене.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]