Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2023 16:36

Проєкт закону 8029: чоловікам можуть відкрити виїзд за кордон, але тільки через донати

Адвокатеса ЮК "Мережа права"

У Верховній Раді знову заговорили про можливість відкрити кордони для чоловіків на певних умовах.

З початку повномасштабного вторгнення, як відомо, діють норми, якими чоловікам призовного віку заборонено покидати Україну. Але у медіа та соціальних мережах з прикрою регулярністю з’являються повідомлення про організацію нелегальних каналів для переправлення чоловіків через кордон. Та це лише верхівка цього айсбергу – норми законів України, якими для чоловіків зараз унеможливлений виїзд, відкрили масштабний простір для порушень та корупції. Мова йде про підробку документів – навіть про кількість дітей, корупційні ланцюжки у медичній сфері тощо.

Тож, актуальність законопроєкту 8029, зумовлена обставинами. Але потрібно розібратися, у плюсах та мінусах того, що пропонують законотворці. За задумом авторів закону чоловік призовного віку має зробити гарантійний внесок в державний банк. До того ж, на рахунку чоловіка має бути певна сума. Як визначено законотворцями, вона має бути не нижче 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Зараз за підрахунками це приблизно 13 тисяч гривень. Саме з цього рахунку у подальшому гроші вже мають йти на потреби ЗСУ. Сума донату дорівнює податкам з мінімальної заробітної платні, які на 2023 рік складають 1 306 гривень.

Тобто на потреби армії пропонують віддавати суму близько 35 доларів. Тож, це певне дискусійне питання – наскільки справедлива ця сума? Та для чого встановлювати майже формальний грошовий донат для виїзду?

Окремо, треба звернути увагу на те, що у самому проєкті закону 8029 є й інші слабкі місця. Ось, наприклад - від чоловіка, який має намір виїхати за кордон, буде вимагатися письмове зобов’язання робити щомісячні внески. Але жодний дієвий механізм покарання за те, що чоловік не буде цього робити ніде не передбачено. Тобто, взяття письмових зобов’язань про внески можна вважати абсолютно не дієвим, оскільки за невиконання цієї норми чоловік по факту не несе відповідальності.  

Таким чином, від можливості заплатити одноразово та зникнути, чоловіків нічого не зупиняє.

Ще одна родзинка закопроєкту – це борг для ухилянтів. Якщо під час перетину кордону чоловіки не зможуть надати документів про наявність підстав про відстрочку від військової служби за період мобілізації, їм доведеться заплатити близько 26 тис грн за кожен місяць перебування за межами країни.

Це означає, що чоловік, який незаконно покинув Україну на початку повномасштабного вторгнення, буде повертатися, то зараз при поверненні йому доведеться заплатити близько 500 000 гривень. Цій нормі закону також зараз важко надати об’єктивну оцінку.

Зараз це лише проєкт закону та він ще знаходиться на розгляді. Проте громадська дискусія у таких соціально важливих питаннях має вплинути на рішення законотворців. Принаймні, саме цим визначається наявність демократії в країні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]