Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2024 17:51

Ринок на $1 млрд, який ви пропускаєте: що потрібно знати про нішу зоотоварів в Україні

Засновник та генеральний директор агенції Promodo

Розповідаю найцікавіше про нішу.

Попри повномасштабне вторгнення, ринок зоотоварів в Україні продовжує розвиватись, як офлайн, так і онлайн. Його обʼєм за результатами 2023 року — 35 млрд грн. У Promodo є кілька клієнтів з цієї ніші, тому на руках — актуальна статистика та аналітика.

Цифри

За даними Euromonitor, в українських родинах — приблизно 17 млн домашніх улюбленців. Це статистика за 2023 рік. Вже сама по собі ця цифра — вражає. У нас величезний ринок, який не може враз зникнути. За інформацією української компанії Suziria, близько 75% ринку — це саме корми для тварин, все інше — аксесуари: іграшки, “будиночки”, амуніція та інші товари.

Інфографіка надана брендом Suziria
Інфографіка надана брендом Suziria

Все це створює ринок обʼємом 35 млрд грн за підсумками 2023 року. Тут важлива динаміка: оцінка щорічного зростання складає не менше 15%, стверджують у компанії Suziria. За останній рік зростання склало 27%, у 2022 році обʼєм ринку був на рівні 28 млрд грн. Звісно, впливає й курсова різниця, але оскільки основа ринку – корми, які часто виробляються саме в Україні та українськими компаніями, — девальвація гривні не є єдиною причиною для зростання ринку.

Які домашні улюбленці в Україні найпопулярніші:

  • Коти
  • Собаки
  • Рибки
  • Птахи
  • Рептилії
  • Гризуни

Коти та собаки займають 65% ринку, разом з рибками (домашні акваріуми) — це вже 88% всього ринку.

Внаслідок чого зростає ринок?

Одна з причин дуже прозаїчна — збільшення кількості тих, хто годує тварин саме купленим кормом. Ринок цивілізується і переходить від формату самостійного приготування їжі тваринам до використання корму.

Ось приклад, як зростає попит на корм для собак в Україні за останні 5 років:

Дані з Google Trends
Дані з Google Trends

Друга причина — збільшення самих тварин в Україні, стверджують в MasterZoo, спираючись на свою внутрішню статистику. За час повномасштабної війни коти та собаки є своєрідним антистресом для людей.

Щороку зростають й витрати на non food категорію: власники тварин охочіше купують своїм улюбленцям амуніцію, готові її оновлювати, купують іграшки та інші аксесуари. І мова не про умовний “мʼячик” чи іграшкову кістку. Наприклад, існує вже ціла категорія розвиваючих ігор для собак — різні іграшки, куди ховається корм — і собаці потрібно зробити певні дії, щоб отримати смаколик.

Обʼєм ринку non food на 2023 рік — це понад 8 млрд грн.

Офлайн на цьому ринку все ще домінує — це близько 85% всіх покупок, залишок — онлайн. За даними Statista, тренд в Україні змінюється дуже поступово: у наступні 5 років онлайн виросте лише на 5%, але разом зі зростанням всього ринку — це також хороший показник.

Як виглядає онлайн: 44% ринку займають топ-5 найпопулярніших брендів на ринку (Pethouse, MasterZoo, Zootovary, E-Zoo, Zoocomplex — згідно з дослідженням Promodo), далі — великий eCommerce. Це дуже важливий показник: компанії з сильним брендом можуть добре продавати та перемагати великих гравців, хоча ми говоримо про здебільшого корм, асортимент якого загалом у кожного продавця однаковий.

Чому онлайн розвивається так поступово? Уявімо клієнта, у якого закінчився корм для собаки. Він не може чекати два дні на доставлення, тому скоріш за все піде до найближчого магазину. А планувати закупки наперед вміють не всі. Але тенденція змінюється, й цьому сприяє розвиток ринку доставлення. Як стверджують у MasterZoo, сьогодні компанія фіксує зростання замовлень через Glovo чи Uklon Delivery: якщо мережа присутня у місті клієнта — замовлення доставлять за годину. Саме тому так важливо мати розгалужену мережу.

За даними досліджень Kantar, State Start Data, EVO
За даними досліджень Kantar, State Start Data, EVO

Серед викликів — ми в Promodo продовжуємо спостерігати тенденцію зменшення інтернет-користувачів через міграцію людей до Європи, хоча частка онлайн-покупців серед тих, хто залишився, зростає.

Важливо тримати в голові, що клієнти зоотоварів — не лише власник тварини, а й зооклініки. Цей ринок не стоїть на місці, ветеринарна клініка є навіть у найменших містах. Тваринам дають ліки, спеціалізований корм, таблетки від комах. Це окрема велика категорія клієнтів.

Як повномасштабне вторгнення вплинуло на ринок

За різними оцінками, з України виїхало від 3 до 6-7 млн українців. Всі ми бачили кадри про те, як українські родини евакуйовувалися разом зі своїми тваринами.

На місце тих, хто виїхав зі своїми тваринами, стали українці, які почали масово брати тварин з притулків. Згадайте Херсон червня 2023 року, коли росіяни підірвали дамбу: люди були готові брати котів та собак, яких евакуйовували. Очевидно, заміна не відбулась один до одного, але свій вплив на ситуацію це мало — домашніх тварин в Україні все ще багато.

Згідно з інформацією від Statista, на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році онлайн одразу сильно просів: спочатку доставлення взагалі ніякого не було, не одразу працювала Нова пошта та інші курʼєрські служби, людям простіше було вийти у магазин поруч.

З початком вторгнення гравці зооринку також порізали асортимент, оскільки були проблеми з постачанням товарів до України, преміум швидко замістився дешевшими товарами (через зростання цін), зменшилось число продуктів у non food сегменті. Відновлення почалось ближче до кінця 2022 року.

При цьому українці, які мають кошти, уважні до того, чим годують своїх тварин: бренд має велике значення, коли мова йде про корм для домашнього улюбленця.

Дані внутрішнього дослідження Promodo
Дані внутрішнього дослідження Promodo

Категорія Pet Food, що забирає близько 80% загального ринку (27,4 млрд грн за 2023 рік), змінюється.

Дані внутрішнього дослідження Promodo
Дані внутрішнього дослідження Promodo

Які підстави для подальшого зростання? 

Зоотовари — ринок, який з однієї сторони має постійних клієнтів (тримаємо в голові цифру у 17 млн тварин), з іншої — має потужний потенціал для зростання завдяки покращенню добробуту мешканців країни.

Після закінчення повномасштабного вторгнення можна очікувати повернення до України частини тих, хто виїхав. Якщо нам вдасться скористатися підтримкою партнерів та організувати зростання економіки та загального добробуту громадян — це також стане одним зі стимулів збільшення витрат на тварин: середній клас охочіше витрачає кошти на категорію non food — ті ж аксесуари для тварин. Та й сам ринок аксесуарів зростає: ще пару років тому аксесуаром був новий повідок, сьогодні — ошийник з GPS.

Зрештою продовжиться розвиток самого ринку, який стає зрілішим. Наприклад, з тваринами займаються, ходять до кінологів, водять до ветеринарів для профілактики, а не лише в момент хвороби.

Якщо ринок продовжить зростати тими темпами, що згадуються у дослідженні Suziria (мінімум 15%+ за рік), за результатами 2024 року він складе вже близько 40 млрд грн.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]