Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.11.2013 13:37

"Казначейська" яма дедалі глибшає

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

«Бюджетна сфера» (освіта, медицина й соціальний захист) все більше заглиблюється в кризу «казначейських» неплатежів.

«Бюджетна сфера» (освіта, медицина й соціальний захист) все більше заглиблюється в кризу «казначейських» неплатежів. Продовжуючи щоденну боротьбу з цим свавіллям, не забуваймо, що Держказначейство є лише виконавцями волі уряду й адміністрації президента. Зарплати й платежі місцевих громад «зажовуються», бо державний бюджет – це суцільна авантюра. Додатково його знекровлюють тендерні розкрадання й нецільове використання коштів.

Нещодавно Міністерство фінансів «потішило» звісткою про рекордне (до 410 млн. грн.) падіння залишку на Єдиному казначейському рахунку – віртуальній «банківській карті» державного бюджету України. От-от стане реальністю цинічний жарт одного депутата, який запитавши в урядовця про залишок коштів, вигукнув: «Та ви що?! В мне вдома більше лежить, ніж у вашій казні!» Простим українцям не смішно: вчителі, медики, соцпрацівники, комунальники вже півроку живуть без зарплат. Навіть у заможному Києві.

Звісно, Державне казначейство не краде кошти, які в ньому зберігаються. Принаймні, фізично. Воно просто латає латки на латаному. Незаконно позичає гроші з рахунків місцевих бюджетів на виконання бюджетних призначень бюджету державного, а також на покриття розривів Пенсійного фонду. Коли й цього стало замало, – з менш важливих на важливіші статті вже всередині державного бюджету. Все це супроводжується відмовками прем’єр-міністра про неслухняних виконавців, які нібито винні в невиплаті зарплат.

В листопаді почався якісно новий етап «покращення». Оскільки «зажовування» в Держказначействі вже не допомагають, Пенсійному фонду дозволили аварійне кредитування в комерційних банках, щоб не допустити затримки хоча б мізерних пенсій. Мабуть, це можна назвати й своєрідною «фінансовою пірамідою».

Причина пірамідування проста: Державний бюджет-2013 зведений із завідомо нереальними цифрами і нашвидкуруч просунутий через парламент. Тому його виконання за 9 місяців року склало лише 69% річного плану (за доходами і видатками). Про професіоналізм і відчуття реальності урядовців може свідчити хоча б минулотижнева заява прем'єра Азарова про аварійний продаж додаткових об’єктів державної власності. Адже план надходжень від приватизації, – традиційна ганьба «біло-блакитної» влади, – цьогоріч виконаний аж на 9 (!) відсотків станом на 1 листопада. Олігархи Януковича нічого не купують у держави. Бо вона їм все віддає практично задарма: в оренду, концесію тощо. Як-от Запорізький титаномагнієвий комбінат, контрольований Дмитром Фірташем.

Інший напрочуд професійний урядовець, перший віце-прем’єр Арбузов, днями зізнався: Кабмін затримує зведення держбюджету-2014, бо не знає, чи буде підписана Угода про Асоціацію з Євросоюзом. Насправді, як я вже відзначав, влада розраховує під маркою Асоціації додатково «виторгувати» великі кредити.  Причому не лише від ЄС, а й від Москви: хто більше запропонує. Зачароване коло правового нігілізму: уряд незаконно затримує внесення проекту бюджету до парламенту, бо не знає, чим закінчаться перемовини щодо звільнення незаконно ув’язненої Юлії Тимошенко. Економіка України залишається залежною від безсоромної «багатовекторної» зовнішньополітичної турбулентності.

Втім, невиплати зарплат і боргової кризи можна було б уникнути навіть із нереальним держбюджетом. Якби його реальні доходи не перекачувалися так нахабно до фірмочок, наближених до урядовців та інших «регіоналів». «А Васька слушает, да ест» – так можна схарактеризувати щотижневу практику державних закупівель. Здається, тендерні чиновники нічого не чули про бюджетну кризу й переговори з Євросоюзом, підписуючи закупівельні контракти із захмарними кошторисами.

Коли окрема людина краде непотрібні їй речі, незважаючи при цьому на мораль, законодавство і громадський осуд, медики називають це клептоманією й призначають лікування. Поведінка режиму Януковича якнайкраще характеризується терміном «клептократія». Таких треба ізолювати від влади якнайшвидше. Якщо цього не зробити, затримки зарплат та розрахунків ризикують перетворитися на ще масштабнішу епідемію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]