Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2014 17:07

Гриф МОН вузівським підручникам присвоюватись не буде

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

Наказом Міністерства освіти і науки України від 18 квітня 2014 року №486 скасовано процедуру надання МОН грифів навчальній літературі для вищих навчальних закладів

Вища освіта у цивілізованому світі є не просто засобом задоволення фахових потреб особистості, вона в значній мірі є духовною необхідністю суспільства. Проте, як показує практика, вища освіта в Україні останнім часом стала менш якісною, переважна більшість випускників вищих навчальних закладів виявляються не конкурентоспроможними на європейському ринку праці.

Тривалий час вища освіта в Україні залишається жорстко регламентованою та централізованою системою, в якій відповідальність за кінцевий результат розсіяна між багатьма державними інституціями, а вищі навчальні заклади є тільки низовими ланками. У зв'язку з цим, однією із ключових проблем у реформуванні вищої освіти в Україні в сучасних умовах є забезпечення автономії вузів, у т.ч. можливості використовувати у навчальному процесі ту навчальну літературу, яка відповідає вимогам часу, а не тільки вимогам щодо наявності грифу Міністерства освіти і науки України.

Розвиток вищої освіти підпорядковується законам ринкової економіки, що вимагає постійного поповнення змісту освіти новітніми навчальними матеріалами, підручниками, посібниками. Сподіваємось, що виданню такої літератури для вищих навчальних закладів сприятиме   скасування процедури надання Міністерством освіти і науки грифів навчальній літературі для вищих навчальних закладів.

Так, 18 квітня 2014 року було видано наказ Міністерства освіти і науки України за №486 "Про деякі питання скасування процедури надання Міністерством освіти і наук грифів навчальній літературі для вищих навчальних закладів", згідно із яким було визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 27.06.2008 №588 "Щодо видання навчальної літератури для вищої школи". Це означає, що Міністерство відмовляється від грифування (тобто схвалення самим міністерством) підручників та посібників для вищих навчальних закладів. Надалі вони схвалюватимуться до друку вченими радами вищих навчальних закладів чи академічних установ, в яких пишуться підручники. Відтак, виші легально зможуть самостійно обирати книжки за якими вчитимуться студенти, не озираючись на схвлання Міносвіти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]