Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2014 12:04

Кабмін має скасував "податок на доступ до інформації"

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Більшість органів державної влади встановила максимально граничний розмір норм витрат за копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію – 1,15 грн.

Більшість органів державної влади встановила максимально граничний розмір норм витрат за копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію – 1,15 грн.

 

З відповідною скаргою на діяльність державних органів влади мене звернулася Громадська організація «Взаємодія».

 

Граничними нормами  витрат на копіювання або друк копій документів формату А4 є не більше ніж 0,1% розмірів мінімальної заробітної плати. Однак більшість органів державної влади встановили саме 0,1% розміру мінімальної заробітної плати – близько 1,15 грн. за копію одного листка. На думку громадської організації, такий розмір відшкодування витрат є необґрунтовано великий, адже більшість громадських діячів та  громадських об’єднань існують за власні кошти.

 

Вартість ксерокопіювання нібито незначна проблема, не варта значної державної уваги, в той час коли перед країною стоять значно важливіші завдання. Але уявіть собі, організація, яка до мене звернулася, тільки за те, щоб ознайомитися з актами двох перевірок та додатками до них, які розміщені на 4088 сторінках, має заплатити 4 тис 688 грн. А це означає, що ціна за один листок складає близько 1 грн. 15 коп. А якби ксерокс документів робили за собівартістю - 20 коп./листок, то ГО треба було б заплатити лише 1000 грн., що суттєво відрізняється від суми у майже 5 тис. грн.

 

У середньому по Україні вартість послуги, які надаються приватним підприємцям за чорно-біле копіювання документів складає 40-50 копійок, яка включає в себе і собівартість і прибуток.

 

Отже виходить, що державні органи влади з кожної сторінки ксерокопії забирають собі незаконно 80 коп.. І забирають вони ці гроші із кишень громадян та громадських організацій, тоді, коли вони хочуть отримати доступ до публічної інформації, яка повинна надаватися безкоштовно. Чи не означає це, що більшість ГО відмовиться отримати необхідну інформацію, тільки тому, що в них не буде на це грошей. От і виходить, що держустанови обкладають активістів і громадян своєрідним «податком на інформацію», який повинен бути скасований.

 

Саме тому я звернувся до Прем’єр-міністра України А. Яценюка з проханням почати програму переведення діловодства України на електронні носії, щоб уникнути витрат на ксерокопіювання. А  поки цього не сталося, вжити заходів реагування, щоб ціни на ксерокопіювання документів за запитуваною інформацією у держустановах були у межах собівартості. Але не вище ніж у комерційних структурах. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]