Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2022 08:31

Цифровому долару бути!

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

США готується до запуску цифрового долара. Що це означає?

Восени минулого року у Федеральній резервній системі США заявили про готовність розпочати вивчення потенційної можливості випуску цифрового долару з аналізом плюсів та мінусів такого рішення.

Ще в жовтні фахівці The Wall Street Journal до перспективи запуску цифрового долару ставилися досить скептично, вважаючи ухвалення такого рішення малоймовірним. Втім, вже на початку 2022 року Федеральний резерв США заявив про підготовку до запровадження цифрового долару.  

Звичайно це відбудеться не завтра, і навіть не післязавтра... Але глобальні світові тенденції вже зрозумілі. 

Отже, США лише починає рух в цьому напрямку.

А наш рідний НБУ ще із 2016 року займається питанням введення в обіг «Е-гривні»! У 2018 році навіть було запущено пілотний проєкт із випуску  Е-гривні для роздрібних платежів на основі технології блокчейн. Тестування електронних українських грошей проводились на базі платіжної системи «Простір», але після цього подальших змін щодо запровадження електронних грошей в Україні так і не відбулось. Не готується і відповідна законодавча база (принаймні, наразі широкому загалу про це нічого невідомо).

Але повернемось до США. 

Однією із основних причин, чому в США так активно взялись за це питання, аналітики вважають небажання відставати від інших країн. Основний економічний конкурент США, Китай, із 2014 року активно тестує електронний юань, у РФ тестування електронного рубля заплановано на 2022 рік, ЄС готується запровадити електронні євро...  Інші країни світу в тій чи іншій мірі також готуються до тестування, а в недалекому майбутньому і запровадження національних електронних валют. 

В США визначили наступні основні переваги цифрового долара:

цифровий долар прискорить обіг коштів та залучатиме у процес більше людей, які не мають банківських рахунків;

швидкі перекази між фізичними та юридичними особами (зокрема й серед транснаціональних корпорацій);

висока безпека, довіра споживачів;

максимально швидкий перехід від готівкових до безготівкових розрахунків – як всередині США, так і глобально у світі.

Звичайно, не може обійтись в цій солодкій історії і без ложки дьогтю. Ключову роль у випуску цифрового долара на себе візьме уряд США, а отже, всім, хто так чи інакше користуватиметься Е-доларами, доведеться розкрити всю інформацію про себе уряду США. Чи захочуть це роботи як всередині самих Штатів, так і іноземні громадяни, – велике питання, особливо враховуючи поки далеко недосконалу систему захисту персональних даних в Інтернеті.

Хочеться нам того чи ні, але світ іде в онлайн. І Україні, яка хоче бути частиною цього світу, час почати активніше відслідковувати тенденції та активніше впроваджувати їх реалізацію.

Дія – це прикольно, але... 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]