Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2022 11:35

Russia goodbye: Фінські компанії відмовляються співпрацювати з сусідом

Дослідниця KSE Institute Київської школи економіки

Скільки фінських компаній досі присутні в Росії?

Росія вже за своїм географічним розташуванням є природним і значущим для Фінляндії економічним партнером.

Російський ринок відіграє ключову роль для фінських експортних компаній та організацій, які використовують виробничі підприємства у Росії. Особливо ринки Санкт-Петербурга і Ленінградської області активно залучали до регіону фінські компанії, що створило найбільше поза Фінляндії зосередження представників фінської ділового життя.

З початком російської агресії проти України в 2014 році багато фінських компаній адаптувалися до сформованої геополітичної ситуації і зайняли вичікувальну позицію щодо подальших інвестицій в економіку Росії в рамках введених Заходом санкцій проти Росії.

Довідково: Станом на 2020 рік на російському ринку працювало близько 900 фінських компаній або компаній із часткою фінського капіталу. Великий бізнес Фінляндії був представлений практично в усіх регіонах Росії1.

Станом на кінець 2021 року зовнішньоторговельний оборот Фінляндії та Росії становив 19,6 млрд. доларів США. При цьому Фінляндія займала 15-те місце у зовнішньоторговельному обороті Росії2. В 2020 році обсяг накопичених інвестицій фінських компаній у Росії оцінювався приблизно в 14 млрд. доларів США3.

Напад Росії на Україну в 2022 році вплинув на діяльність фінських компаній в Росії. Військові дії Росії та санкції, накладені на Росію Заходом, мають як прямий, так і непрямий вплив на фінські компанії та їхній експорт.

Довідково: ЄС ввів великі санкції проти Росії та Білорусі через напад на Україну. До завдань фінської митниці як виконавчого органу входить забезпечення дотримання санкцій щодо імпорту та експорту, узгоджених на рівні ЄС. Митне забезпечення дотримання санкцій зосереджено на контролі комерційних перевезень, оскільки це має більший вплив. З контролем пасажиропотоку митниця запобігає ухилянню від санкцій, накладених на Росію. Список заборонених продуктів є широким і постійно змінюється. В Росію не можна ввозити фарби або автомобільні мастила, експорт предметів розкоші4.

Вже у березні 2022 року вартість експорту товарів з Фінляндії до Росії впала на 42% порівняно з відповідним періодом 2021 року. Що стосується імпорту з Росії, то найбільше скоротився обсяг імпорту Фінляндією сирої нафти (вартісний обсяг імпорту сирої нафти впав на 45%, а кількість імпортованої сирої нафти знизилась на 70%). Імпорт сирої нафти був замінений переважно імпортом з Норвегії5.

За даними, зібраними KSE Institute6, у 2021 році 87 фінських компаній (з часткою в капіталі 50+%) забезпечили роботою щонайменше 21 800 людей, ці компанії отримали $6,7 млрд річного доходу, заплатили $467 млн податків, мали $5,2 млрд капіталу та $5,5 млрд активів.

12 компаній (14% з 87 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, близько 23% співробітників вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв'язку з їх виходом. Ще 51 компанія оголосила про плани покинути Росію, у 2021 році в них працювало 11 600 людей, вони отримали $4,2 млрд (62%) річного доходу, мали $2,2 млрд капіталу та $2,4 млрд активів. Але принаймні 14 компанії все ще залишаються, а 10 компаній вичікують і обмежують свої інвестиції.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП фінських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ7:

Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії8

Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки (більш ніж 3%) в цій країні є фінські компанії в 5 галузях: Автомобілебудування, Інтернет-торгівля, Виробництво, Їжа та напої та Товари широкого вжитку.

ТОП галузей за кількістю фінських компаній та часткою доходів та кількістю локацій в РФ з бази даних9

Як реагують фінські компанії?

З 87 компаній в базі KSE лише 16% фінських компаній все ще залишаються в Росії, ще 11% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 59% вже анонсували про свій вихід і 14% вже пішли з продажем своїх акцій. Деякі фінські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

12 фінських компаній (або 14% від загального числа), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції (всі вони мають статус KSE «вийшли»10, юридично фінських бенефіціарів в них більше немає):

Teknos (Хімічна промисловість, Статус за KSE - вийшли) призупинив свою російську діяльність у березні 2022 року, а у квітні 2022 року оголосив про планування контрольованого виходу з російського ринку. Процес завершився 11 липня 2022 року, коли було продано 100% акцій російської компанії – ТОВ «Текнос».

Boreo (Електроніка, Статус за KSE - вийшли) Boreo продала свої 90% акцій у бізнесі дистрибуції електронних компонентів у Росії компаніям, контрольованим Yrjö Pönni, нинішнім генеральним директором і 10% акціонером YE Russia (новий власник).

Wartsila (Промислове обладнання, Статус за KSE - вийшли) Wartsila, провідний світовий виробник морського та енергетичного обладнання, призупинила всі поставки та продажі до Росії та Білорусі через війну в Україні та вживе заходів, щоб «дотримуватись рамок санкцій Європейського Союзу, оскільки це розвивається», - сказав навесні представник компанії. У липні 2022 року компанія продала свої частки в Росії, і новим засновником організації став Костянтин Норцев.

Fiskars (Споживчі товари та одяг, Статус за KSE - вийшли) Fiskars Group вирішила повністю піти з російського ринку. Компанія працює на місцевому рівні в основному через свій бренд Fiskars і нараховує близько 70 працівників у Москві та Санкт-Петербурзі. Чистий обсяг продажів російського бізнесу в 2021 році становив приблизно 1% від загального обсягу чистих продажів компанії. Вихід з російського ринку не матиме істотного впливу на фінансовий стан компанії та підсумки 2022 року. Компанія повністю вийшла з російського ринку, ліквідовано юридичну особу.
Atria (Їжа та напої, Статус за KSE - вийшли), Fazer (Товари широкого вжитку, Статус за KSE - вийшли), Paulig (Товари широкого вжитку, Статус за KSE - вийшли), Stora Enso (Товари широкого вжитку, Статус за KSE - вийшли), Accountor (Фінанси та платежі, Статус за KSE - вийшли), Sokotel (Готелі та нерухомість, Статус за KSE - вийшли), Tietoevry (IT, Статус за KSE - вийшли), Raisio (Їжа та напої, Статус за KSE - вийшли) - компанії, які повністю припинили співпрацю з Росією.

Компанії, які ігнорують вихід

Fortum (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSE - залишаються) The company has power plants in Russia. As of September 2013, 40% of Fortum's employees worked in Russia; The company's total investment in the Russian energy sector amounted to 4 billion euros. Announced withdrawal from the Russian market but Fortum receives fuel from TVEL, a subsidiary of the Russian state concern Rosatom. The contract was concluded before the expiration of the current licenses for the operation of Loviis reactors.

Cinia (Телекомунікації, Статус за KSE - залишаються) Фінська компанія Cinia поки збереже сполучення з Росією відкритим. Генеральний директор Арі-Юссі Кнаапіла каже, що Cinia також має мережеві кабелі на російському кордоні. За словами Кнаапіла, клієнтами Cinia в Росії є оператори зв'язку, з якими компанія обмінюється трафіком на фінському кордоні. «У нас є міжтранспортні інтерфейси, тобто станції обміну трафіком саме на кордоні між Фінляндією та Росією, і ці станції здебільшого йдуть по лініях інших прикордонних переходів»11.

Аналіз окремих галузей

Автомобілебудування

Nokian Tyres (Статус за KSE - виходять) Nokian Tyres ініціювала «контрольований вихід» з Росії. У третьому кварталі компанія планувала прийняти рішення про новий завод, який замінить російське виробництво. І в результаті новий завод буде побудований в Румунії після виходу з Росії.

Ponsse PLC (Статус за KSE - виходять) Ponsse Plc продала всі акції OOO Ponsse, своєї дочірньої компанії, яка надавала послуги PONSSE в Росії та Білорусі. Очікується, що трансакцію буде завершено до кінця третього кварталу 2022 року. Угода вимагає схвалення місцевих органів з питань конкуренції.

Vianor (Статус за KSE - виходять) "Бізнес Vianor Finland не пов'язаний з бізнесом партнерів Vianor, які працюють в Росії. Партнери є приватними шиномонтажними майстернями. Ми скасовуємо право на використання бренду в Росії. Надалі бренд Vianor використовуватиметься виключно в скандинавських країнах і країнах Центральної Європи» - йдеться в заяві компанії.

Онлайн торгівля

Aspo (Статус за KSE - вичікують) Aspo засуджує військові дії Росії проти України. У зв'язку з трагічними подіями в Україні Aspo коригує свою діяльність в Росії. Більшість бізнес-операцій ESL Shipping в Росії буде припинено найближчими днями. Мета – перенести звільнену пропускну здатність на інші ділянки руху. ESL Shipping також призупинила стартові заходи своєї раніше створеної російської дочірньої компанії. Діяльність Leipurin в Росії буде скорочена в деяких регіонах, а постачання сировини буде перенесено на місцевий рівень. Ніяких нових проектів, пов'язаних з власним машинобудуванням Leipurin, в Росії запускатися не буде.

Виробництво

Stockmann (Статус за KSE - виходять) Компанія не працює в Росії з 2015 року. Весь бізнес в Росії був припинений після анексії Криму. У Росії є ще дев'ять універмагів під брендом Stockmann, які належать і управляються Reviva Holdings з ліцензією на використання імені Stockmann до 2023 року.

Koskinen (Статус за KSE - виходять) Деревопереробна компанія Koskisen продала Череповецьлісу свої лісопильні підприємства, розташовані в Росії. Операції Koskisen у Росії були припинені, як і планувалося раніше. Російські бізнес-операції склали невелику частку чистих продажів Koskisen, і фінансовий вплив продажу операцій на компанію є незначним, як повідомлялося раніше в прес-релізі компанії.

Товари широкого вжитку

Valio (Статус за KSE - виходять) Призупинення діяльності в Росії та заява компанії про засудження вторгнення Росії в Україну. Раніше був припинений експорт з Фінляндії в Росію і Білорусь, а також імпорт інгредієнтів і упаковки з Росії (операції складаються з фабрики плавлених сирів, партнерів-виробників за контрактом та офісів продажу).
Tikkurila Oyj (Статус за KSE - вичікують) «З початком війни ми негайно прийняли рішення утриматися від продажів російським державним компаніям, сторонам, які підпадають під дію нещодавніх правил, і аерокосмічному ринку. Компанія також не робить жодних нових інвестицій і вжила заходів для згортання різних інших операцій у Росії. Ми маємо намір продовжувати продавати мінімальну кількість основних продуктів у Росії, тому що необхідно генерувати місцеву валюту, щоб підтримувати зайнятість і відповідати заробітній платі». - йдеться у повідомленні компанії навесні.

Резюме

На тлі геополітичної кризи у Європі, за даними ОЕСР, зростання ВВП Фінляндії різко сповільнилось до 1,1% у 2022 році та 0,6% у 2023 році відповідно12. Війна в Україні загальмувала економічне відновлення Фінляндії після шоку від COVID-19. Російсько-українська війна призвела до підвищення цін на енергоносії у Фінляндії. Експорт товарів до Росії (5,5% експорту товарів у 2021 року) різко скоротиться цього року та залишатиметься низьким. Після того, як у травні 2022 року Фінляндія подала заявку на вступ до НАТО, Росія припинила експорт газу та електроенергії до Фінляндії.

Довідково: російська компанія "Газпром експорт" припинила постачання газу до Фінляндії з 21 травня 2022 року. Пов'язано це із відмовою влади Фінляндії платити за російський газ за запропонованою схемою "газ за рублі"13.

Хоча більша частина газу імпортувалася з Росії, газ становить лише 5% від загального споживання енергії і планується отримати його в іншому місці. Економічні заходи Фінляндії у відповідь на російську агресію в Україні становили 0,8% ВВП у його структурному дефіциті бюджету цього року.

Враховуючи вищевикладене, варто зазначити, що погіршення відносин Росії із Заходом, спровоковане війною в Україні призвело до санкційних війн. Фінляндія, як член ЄС, приєдналася до санкцій проти Росії, що накладає суттєвий вплив на подальші економічні відносини Росії з Фінляндією.

[7]  - KSE status "leave" або "виходять" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ

- KSE status "wait" або "вичікують" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність

- KSE status "stay" або "залишаються" - Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено

- KSE status "exited" або "вийшли" - Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

[10] - Статус ґрунтується на даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії (ЄГРЮЛ або ЕГРЮЛ) і додатковому аналізі, такому як повідомлення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]