Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2016 15:48

Реклама vs Місто

Начальник відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури КМДА

Сьогодні не про те чому, через що, без прізвищ і обвинувачень.

Реклама  vs місто

Сьогодні не про те чому, через що, без прізвищ і обвинувачень. Сьогодні про те заради чого і що на меті.   Бо ж проблема перенасиченості рекламою міста очевидна.

  За останні півтори року найголовніше із зробленого – повністю подолано проблему “чорних конструкцій”. Тобто повальне свавілля з розміщення щитів без документів, а відповідно, ухилення від сплати за розміщення рекламних конструкцій до бюджету.  Такого вже ніхто не практикує – не вигідно. Через зусилля влади.

Цього вдалося досягти через системні демонтажі – тобто, кнутом. Коли договорняки не діють, окупити тричі демонтовані конструкції підприємцю вже вкрай збитково. Але посилено контроль не тільки над самовільними конструкціями – постійно моніторимо рекламні засоби, що мають дозволи. Якщо виявляємо порушення, то або власник усуває його, або щит просто демонтується. Третього виходу не існує. Зрушили з мертвої точки і проблему отримання дозволів на рекламні конструкції: так, за останні місяці видано більше 2400 документів (до речі, левова частка – вивіски).

Але чи це все і чи вирішує досягнуте ту очевидну проблему, про яку згадалось на початку. Звичайно, ні. Адже більшість реклами в місті – типу законна. Видача дозволів по діючим нормам тільки посилить проблему перенасичення.

Тож, що варто зробити для підвищення безпеки на вулицях, до поліпшення комфорту та започаткування єдиних стандартів у оформленні міського середовища? Треба, нарешті, зрозуміти, що реклама не може бути відірвана від міського середовища, що її оточує, не може просто паразитувати на ньому. Натомість, вона має бути органічною частиною міського ландшафту чи хоча б не вибиватися з нього.

Але розпочнемо з більш простих речей.

По-перше, безпека на дорогах та вулицях міста, як би цього не хотіли рекламісти, таки тісно пов’язана з рекламою. Адже щити та сітілайти відволікають водія, плутають при ідентифікації дорожніх знаків або прямо перекривають видимість особливо на небезпечних ділянках. Та й самих пішоходів дуже часто за ними таки не видно. Не напружуючись, можемо легко згадати картину: дитина, що стрибає на зебру з-за лайтпостера (сітілайта) і вищання коліс автівки, бо сам водій або не бачив її, або розглядав у цей момент красуню з рекламного щиту. Думаю, водії мене добре зрозуміють. Саме тому в нових правилах розміщення є зони обмеження для реклами на перехрестях, зупинках громадського транспорту і пішоходних переходах.

По-друге, комфорт. Який для мешканця мегаполісу є важливим. Як і візуальне сприйняття навколишнього середовища. Встановлені з наземними блоками щити прямо посеред тротуару – не дивина, на жаль.  Об їжджати таке з дитячим візочком по газону або по проїжджій частині вулиці – точно не комфортно. Багато нарікань приймає на себе від громади «Київреклама» ще й по конструкціях, які стоять в безпосередній близькості до житлових будинків – шум призми, що провертається, або освітлення, що світить у вікна. Такого не можна допускати.

Ну, й по-третє – формування нового естетичного рівня. Це питання ставлення до реклами в принципі, особливо до того, якими мали б бути фасади будинків. З цього приводу можемо довго говорити, приводячи у якості прикладу мегаполіси інших країн, чи хоча б Львова. Так, там місто ще не в повному порядку, та й все щодо рекламних конструкцій на фасадах регулюється в ручному режимі – проте вже задано певний вектор і він відрізняється від нашого.

  Ми зі свого боку не гаяли часу і навесні було розроблено “Правила розміщення вивісок в місті Києві”, іншими словами – дизайн-код міста. Він регламентує важливі норми при розміщенні реклами на фасадах і, впевнена, може забезпечити в майбутньому охайний зовнішній вигляд наших міських пейзажів. Ось за цим посиланням  http://www.kievreklama.kiev.ua/wp-content/uploads/2016/11/Dizod-v06.pdf  можна його переглянути і надати свої пропозиції і зауваження.

  Нова Сагайдачного” – тестово запущена “програма” цього дизайн-коду. На сьогодні він ще в роботі і приклади вивісок нового формату в місті можна порахувати на пальцях двох рук.

Але ж мова йде не тільки про красу фасадів - ми говоримо про нашу культурно-історичну спадщину. Саме це ми маємо в якості кінцевої мети відносно історичної частини міста. Саме з цим пов язано розширення нульової форматної зони міста. Саме такими мають бути наші кроки, якщо ми хочемо пишатись нашим містом і залишити щось важливе для наших майбутніх поколінь.

Реклама мусить змінитись і поставитись до міста з повагою. Недолуге та безсистемне   накидування по місту реклами закінчилось. Відповідально заявляю, що почалась трансформація міста-реклами  на місто для людей. Проголосувати за них Київська міська рада має вже зараз. Сподіваюсь, це питання кількох тижнів.

Чи пручатиметься бізнес – питання риторичне. Залишається лише сподіватись на порозуміння і ефективну співпрацю.  Але багато хто з рекламістів вже визнав, що переграв себе сам. Прощатись з активом, бодай частково – прийдеться, це неминуче майбутнє. Однак разом ми точно впораємось.

Тримаймо кулачки і слідкуймо за новинами!

* https://kievcity.gov.ua/news/38707.html 


 

007.jpg

012.jpg

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]