Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2018 11:33

Організаційна ефективність – сучасний інструмент розвитку організацій

Віцепрезидент Всеукраїнської Асоціації Керівників Бізнесу (UABL)

Більшість підприємств України стикаються з такими ключовими проблемами, як брак якісного персоналу та високі витрати на функціонування підприємства.

Більшість підприємств України стикаються з такими ключовими проблемами, як брак якісного персоналу та високі витрати на функціонування підприємства. Але що заважає зменшити ці витрати? 

У функціональній структурі левова частка часу витрачається на вертикальні та горизонтальні інформаційні потоки з метою прийняття поточних рішень. Насправді ж, основним завданням будь якої компанії є побудова чітких процесів, ціллю яких є задоволення потреб клієнтів. І чим краще організований процес і чим більше він відповідає очікуванню клієнтів, тим менше потрібно витрачати час на передачу та приймання інформації. Як показує дослідження, найбільше часу займають подолання авральних ситуацій та, так званих, криз нижнього рівня підприємства. Такі кризи, як правило, зумовлені двома факторами.

Перший фактор: нереальні плани керівників та зміна потреб клієнтів, до яких компанії не завжди готові пристосовуватись. Зміни в функціонально-орієнтованих компаніях займають іноді до шести місяців в той час, коли процесно-орієнтовані компанії потребують менше двох місяців. Наразі це суттєвий козир у грі за увагу клієнта.

Другий фактор: однією з найважливіших проблем підприємств є недостатня кількість низового персоналу – рядових працівників. Але, як показують дослідження, більш як 70% співробітників виконують свою роботу на рівні 40% ефективності. І не тому, що люди ненавчені або ліниві. А тому, що 60% роботи, яку вони мають виконувати, їм некомфортно фізіологічно. Що саме маю на увазі. Працівник, який жваво та яскраво спілкується з клієнтом, змушений щодня формувати звіт про виконану роботу. При цьому це не приносить компанії коштів. Але робітник, формуючи звіт, витрачає на нього більше зусиль, ніж, наприклад, при переговорах з клієнтами. Часто у супермаркетах, особливо великих і де потребується консультація у відділах, таких працівників не видно і їх потрібно шукати у «нірках». Це свідчить про низьку якість аналізу комфортності для роботи персоналу.

Людина працює ефективно лише тоді, коли його діяльність повністю відповідає цілям компанії. При використанні функціональної системи управління з фізіологічною ефективностю на рівні 40% ми отримуємо перенасичення зайвим персоналом на рівні 30-35%. Це означає, що при переході на нові системи управління, підприємство може скоротити фонд оплати праці мінімум на 30% і при цьому збільшити вдвічі продуктивність працівників. Але менеджменту компаній не завжди це вигідно, оскільки тоді прийдеться переглядати плани у сторону збільшення і буде дуже складно апелювати до зовнішніх ринкових факторів у поясненнях провалів та недоліків рішень.   

Функціонально-орієнтовані організації мають ряд недоліків, основними з яких є:

- неможливість швидкої реакції на зміни;

- відірваність працюючих від кінцевого результату;

- головним споживачем результатів праці працівника є начальник вищого рівня;

- відсутність орієнтації на клієнта;

- надзвичайно ускладнені взаємодія та обмін інформацією між підрозділами організації.

 

 Процесно-орієнтована організація

Поняття «процес» - ключове в сучасній теорії управління бізнесом.

Міжнародний стандарт ІСО 9000:2000 визначає процес як сукупність взаємозв'язаних і взаємодіючих видів діяльності, яка перетворює входи і виходи (див. Малюнок). Процес включає одну або більше пов'язаних між собою процедур або функцій, які спільно реалізують якусь задачу бізнесу - зазвичай в рамках організаційної структури. Він може виконуватися в межах однієї організаційної одиниці, охоплювати кілька одиниць або навіть кілька різних організацій, наприклад, в системі «покупець-постачальник». 

Розрізняють основні і допоміжні процеси.

- основні процеси - це ті процеси, які додають нову якість продукції;

- допоміжні процеси формують інфраструктуру організації;

- власник процесу - має повноваження змінювати його з метою удосконалення;

- межі процесу - межа входу і межа виходу. Кордон входу передує першій операції, межа виходу - за його останньою операцією;

- інтерфейс процесу - механізм (організаційний, інформаційний, технічний), за допомогою якого процес взаємодіє з попереднім і наступним процесами.

 

Чому з «комфортністю» роботи ми стикнулись саме зараз. Якщо покоління Х більше схильне до набуття нових навиків та підсилення слабких сторін – недаремно це покоління придумали SWOT-аналіз, то покоління Y швидше підбирає підприємство під свої сильні сторони. І проблеми виникатимуть саме у тих компаніях, які зволікатимуть у переході на нову систему корисної роботи. Покоління Х схильне до накопичення, а отже - до виконання будь якої роботи за достатні кошти. При цьому покоління Y не дуже схильне до накопичення, тому виконуватиме ту роботу, яка у першу чергу цікава і лише у другу - забезпечує вищий дохід за ринковий.

Співавтор статті Руслан Бельтюков, президент Всеукраїнської Асоціації Керівників Бізнесу (UABL).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]