Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.11.2020 11:20

COVID-19: залізничні лікарні на низькому старті

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Ми живемо в період, коли кожен ранок розпочинається з перегляду оперативної інформації Міністерства охорони здоров’я про поширення коронавірусної інфекції.

Протягом останнього часу кількість інфікованих постійно зростає. З початку пандемії систематично збільшується кількість ліжко-місць, які готуються для прийому хворих. Це допомагає медичній системі справлятися з тим навантаженнями, яке зростає кожного дня.

А що ж залізничні лікарні?

Голова правління АТ Укрзалізниця Володимир Жмак зустрівся з Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим. Метою зустрічі було отримання  додаткового фінансування в розмірі 82 млн. грн., яке необхідне для забезпечення медичним обладнанням і киснем, закупівлею апаратів ШВЛ, кисневих концентраторів та засобів індивідуального захисту. Кошти повинні бути виділені Фондом боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

Раніше, Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу і в цілому проєкт Постанови про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів.

Проєктом пропонується залучити відомчі заклади охорони здоров’я до надання стаціонарної медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19 в умовах дії встановлених Урядом України карантинних заходів.

В разі виділення коштів для підготовки та укомплектування необхідним обладнанням, залізничні лікарні готові приймати хворих з коронавірусною хворобою. Приміщення потрібно підготувати до збільшення навантаження. Наприклад, необхідно замінити електромережі, адже хворі підключаються до апарату штучної вентиляції легень або ж кисневих концентраторів. Це обладнання споживає електроенергію. Разом з тим необхідно закупити засоби індивідуального захисту для медичного персоналу. Адже ми не можемо ризикувати нашими лікарями, які готові лікувати хворих. Захист лікарів – наш пріоритет.

Варто пам’ятати, що дорожні, клінічні лікарні знаходяться в структурі «Укрзалізниці», а «УЗ», як і безліч інших компаній, несе збитки від економічної кризи, викликаної пандемією. Чимало працівників мають скорочений робочий тиждень та відповідно мають менші нарахування. Значно зменшився пасажирообіг, а також об’єм транспортних, комерційних перевезень, з яких заробляє «Укрзалізниця». Можливості фінансувати прийом хворих на COVID-19, які не є працівниками Укрзалізниці, немає. Це можливо тільки при отриманні фінансування від НСЗУ. Тому, філія «Центр охорони здоров’я» має активно включитися в процес лікування хворих на COVID. Більше того, вже частково процес підготовки розпочався.

В місті Харкові складна епідемілогічна ситуація і не вистачає ліжко-місць для лікування хворих. Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті №1 готова частину своїх ліжко-місць перепрофілювати під хворих на коронавірус. Процес підготовки йде повним ходом. Уже розділили лікарню на два окремих приймальних відділення, щоб хворі на COVID та інші пацієнти не перетиналися між собою. Всі працівники до одного, готові працювати і виконувати свої безпосередні обов’язки – рятувати не тільки залізничників, а інші верстви населення.

Викликом 2020 року є боротьба з пандемією коронавірусу, тому ми спільно повинні докласти максимум зусиль, щоб врятувати життя та здоров‘я наших громадян.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]