Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.03.2023 11:45

Чого може навчити українців майбутнє блокування TikTok у США

Медіаексперт, журналіст

Швидше за все, до блокування TikTok у США залишаються тижні, якщо не дні. Тривалий процес вивчення роботи додатку, за яким послідували окремі заборони його використання, призведе до його блокування.

Швидше за все, до блокування TikTok у США залишаються тижні, якщо не дні. Тривалий процес вивчення того, як працює цей китайський додаток, за яким послідували окремі заборони його використання, мабуть таки призведе до блокування його для американців. 

Натомість українська історія із раптовим запровадженням «стоп-листа» заборонених сайтів, про яку стало відомо наприкінці минулого тижня, заставляє новими очима оцінити сам процес блокування TikTok у США. 

Ось основні віхи цього довгого шляху. 

- у листопаді зявився перший законопроект, в якому пропонувалось заблокувати TikTok. Законопроект, який вимагав реакції парламенту, а не рішення, створене невідомо ким. 

- одночасно з цим окремі офіційні структури та федеральні органи влади стали забороняти використовувати цей додаток на державних пристроях. Зауважте: ніхто не лізе у власні гаджети громадян, не обмежує їх у використанні цього додатку. На той момент застереження й заборони діють виключно для робочих пристроїв 

- ближче грудня відбувається напів-блокування TikTok в університетах: на університетських гаджетах додаток заблоковано, так само як і у Wi-Fi-мережах. Натомість користуватися через мобільне підключення ніхто не забороняє, та й VPN теж не заборонені 

- одночасно з цим окремі європейські країни не рекомендують, або навіть забороняють TikTok – знову ж, на робочих пристроях 

- зявляється новий законопроект про блокування TikTok і Палата представників голосує за нього. 

* * * Ми знаходимося тут * * * 

Тепер президент отримав право заборонити додаток в країні. 

Слід додати, що ця історія відбувалась одночасно із тривалим розслідуванням впливу TikTok на національну безпеку, вивченням того, чи дійсно китайські співробітники мають доступ до даних американців (Covid-19 тут ні до чого). 

Такий тривалий процес показує, як в принципі повинні працювати обмеження цифрових прав. Це кардинально відрізняється від спроб Дональда Трампа заборонити додаток у 2020 році, хоча навіть тоді компанію таки змусили співпрацювати з американською структурою, саме через загрозу національній безпеці. 

Що ж ми спостерігаємо в Україні? Уже не вперше незрозумілі структури не лише обмежують цифрові права українців, але й роблять це одномоментно й непрозоро. І на додачу перетворюють в порушників тих, хто на власних пристроях, випадково чи усвідомлено, все ж відвідає сайти із «стоп-листа» (цікаво, як це буде реалізовано, якщо провайдери мають їх заблокувати). На додачу обіцяючи збирати їх дані та передавати у «відповідні органи». 

Наприкінці риторичне запитання – може українським діджиталізаторам, замість того, щоб лізти в наші гаджети, варто вивчити світову практику використання й обмеження технологій. Тим більше, що зараз ми спостерігаємо це на прикладі TikTok та США.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]