Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2020 21:00

Digital me від Gartner: чи доведеться захищати себе від технологій

Медіаексперт, журналіст

Нещодавно компанія Gartner представила свою нову версію традиційного щорічного документу «Циклу хайпу проривних технологій» (Hype Cycle for Emerging Technologies).

В цьому документі Gartner зазвичай розповідає про технології, які уже досить потужні, але ще не досить відомі чи ще не оцінені належним чином. 

Серед них заслуговує на увагу технологія напрямок, або навіть цілий напрямок «Цифровий я» (Digital me). Загальний опис Digital me говорить, швидше, про те, що від цих рішень варто себе уберегти, аніж запроваджувати їх. 

Отже, що таке Digital me (оцифруй мене)? 

Експерти впевнені, що цифрові копії людей реальних уже давно існують, а з часом у нас буде все більше можливостей для створення та покращення наших цифрових копій. Правда, поняття «покращення» в цьому контексті, швидше, означає не якісну характеристику – кращу, ніж раніше, кращу, ніж в реальності, а точнішу – більш точну, ніж попередня цифрова особистість в умовному минулому інтернеті. 

Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies, 2020 включает пять тенденций и 30 технологий, которые приведут к значительным изменениям в течение следующих пяти-десяти лет.

Дійсно, сьогодні гаджети, рекламні трекери та мобільні додатки не лише володіють величезними об’ємами даних про людину, але й масово використовують предикативні інструменти, що дозволяють буквально вгадувати бажання користувача, доволі точно продавати, рекомендувати і не менш точно маніпулювати. Оцифрована точна копія може означати об’єднання цього всього масиву даних в умовному єдиному сховищі під умовним єдиним ідентифікатором. Зробити це не так складно – об’єми метаданих, доступних про кожного з нас, так само як і персональних даних, які ми уже не контролюємо, величезні, а інструменти їх аналізу доступні. Причому це не лише дані з смартфонів та онлайн-сервісів, але й з трекерів сну, фізичної активності та інших пристроїв, які контролюють стан організму. 

Відповідно, «цифрова копія», описана в Hype Cycle for Emerging Technologies, вимальовується дійсно дуже точна і максимально повна. Розвиток технологій та інструментів та поява таких рішень як інтерфейси мозок-машина можуть здійснювати стимуляцію мозку для зміни психічного стану людини - саме це описано у вихідному документі. Проте нема гарантії, що ці інструменти не будуть використовувати цифрову особистість для маніпуляцій, серед яких – наведені в документі Gartner приклади про зміну настрою роздратованого співробітника чи покращення уваги втомленого співробітника. 

Управління комп’ютером силою думки виглядає дуже захоплююче. Проте ризики для використання цієї технології на масовому ринку переважають переваги від її використання. 

Окрім того, це більш ніж яскравий приклад технології, яка не може навіть наблизитись до втілення без чіткого її регламентування. 

Інакше для Digital me реальністю стануть цифрові лудити, які будуть гучно виступати проти таких технологій та такого їх масового запровадження.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]