Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2020 17:40

Як дистанційно зареєструвати фірму в Польщі?

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Зареєструвати фірму в Польщі дистанційно можливо, проте в цій справі існує низка «підводних каменів» про які варто знати

В теперішній непростий час наслідків пандемії коронавірусу, карантину і світової фінансової кризи, бізнес змушений шукати нові можливості для реалізації. Відмінною особливістю сьогодення є факт, що всі країни, в той чи інший спосіб, постраждали від наслідків пандемії. Ключове питання: як хто виходитиме з цих проблем та як швидко «ставатиме на ноги».

В цьому контексті, Польща вже зараз виглядає в досить непоганому світлі. Бізнес тут розвиватиметься і надалі, державні інституції працюватимуть, а влада загалом справлятиметься з тими викликами, які «підкидає» життя.

Кілька років тому я написав один з перших своїх блогів «10 переваг ведення бізнесу в Польщі». Так от і зараз більшість із цих переваг залишаються актуальними.

Водночас, в сучасних умовах, все більше питань бізнесу потребуватимуть «віддалених» або ж дистанційних рішень. Починаючи від відкриття підприємства, завершуючи реалізацією самої бізнес ідеї.

Зареєструвати фірму в Польщі дистанційно можливо, інтернет «майорить» безліччю пропозицій, проте в цій справі існує низка «підводних каменів» про які варто знати.

Чи може громадянин України зареєструвати фірму в Польщі через інтернет?

Польське законодавство дозволяє реєстрацію іноземцям підприємства за допомогою інтернету. Для цього створений спеціальний державний інформаційний сервіс «S24».

Практично це виглядає так: майбутні учасники фірми реєструються в системі, заповнюють установчий договір та інші необхідні документи та підписують їх. Проблема в тому, що не кожен іноземець може зробити це, оскільки підписати документи потрібно своїм цифровим підписом.

Таких цифрових підписів є декілька видів. Найпоширеніший з них – «EPUAP». Однак, щоб його отримати, Ви повинні мати польський податковий ідентифікаційний код PESEL. А з цим вже складніше. Для отримання PESEL необхідно мати законні підстави: це або прописка в Польщі, або робота в Польщі, або вже існуюча фірма в Польщі, де Ви є її керівником.

За наявності песеля можна дистанційно створити собі цифровий підпис EPUAP, однак далі виникає наступне питання: епуап потрібно підтвердити особистою присутністю в пункті авторизації.

На території Польщі такі пункти є всюди (в податковій в ZUS та ін.) в Україні ж  лише в консульствах Республіки Польща. Для авторизації з собою потрібно мати паспорт та довідку про присвоєння песелю.

Існують звичайно інші види цифрових підписів, які не потребують наявності у Вас песеля. Проте, вони дорожчі, а щоб їх отримати треба обов’язково їхати до Польщі, оскільки пункти авторизації лише там. Ще одним мінусом є складність у практичному використанні та «одноразовість» цих ключів. EPUAP Вам ще не раз згодиться для бізнесу, а інший цифровий підпис скоріш за все що ні.

З наведеного зрозуміло, що якщо Ви не маєте PESEL, то дистанційно, без візиту до Польщі, зареєструвати там фірму не вдасться. Отримати ж віддалено песель можливо, якщо Ви вже є керівником польської фірми.

Якщо ж PESEL у Вас є, а також він є і в інших учасників Вашої майбутньої фірми – реєстрація через Інтернет безумовно буде вдалим рішенням. Термін реєстрації фірми в такий спосіб – як правило до 7 робочих днів.  

 Чи можна зареєструвати фірму в Польщі дистанційно, якщо немає коду PESEL?

Так, але для цього потрібно мати в Польщі свого представника. Майбутні учасники польської фірми, якщо вони знаходяться в Україні, оформлюють довіреності в українського нотаріуса на створення фірми в Польщі. Попередньо, необхідно також підготувати і всі інші документи: установчий договір, заяву про внесення статутного капіталу, відомості про керівника та учасників майбутньої фірми, реєстраційні картки тощо.

Оригінали довіреностей передаються до Польщі представнику. Далі їх необхідно перекласти польською мовою обов’язково у присяжного перекладача. На підставі українських довіреностей слід оформити установчий договір в польського нотаріуса. Всі необхідні документи подати судовому реєстратору в KRS (Krajowy Rejestr Sądowy) за місцем реєстрації Вашої майбутньої польської фірми.

Термін реєстрації фірми – два-три тижні, залежно від правильності заповнення документів, ступеня завантаженості того чи іншого реєстратора тощо.

Окремо, варто звернути увагу на ще один важливий документ для реєстрації фірми – довідку про відсутність судимості в Польщі для керівника підприємства, що є іноземцем. Судовий реєстратор все частіше вимагає надавати оригінал такої довідки разом із пакетом документів по фірмі. Нерідко, із-за відсутності довідки про несудимість затримується сама реєстраційна дія.

 Чи можливо доцільніше купити вже готову фірму в Польщі?

Питання складне і неоднозначне. З одного боку, купити фірму в Польщі дистанційно можливо. Механізм подібний до того, що і випадку з дистанційною реєстрацією за допомогою довіреностей. Однак при продажі, термін зміни власників в реєстрі KRS триває близько 3-4 міс., що значно перевищує термін первинної реєстрації. Це зумовлено передусім практикою роботи польського судового реєстру.

Читайте також: «Купити готову фірму в Польщі: плюси і мінуси».

Відтак, якщо є потреба розпочати роботу зараз – Вам варто зареєструвати нове підприємство.

Поряд з цим, також важливо розуміти: вирішити геть усі питання відкриття бізнесу в Польщі дистанційно – не вдасться. Наприклад відкриття банківського рахунку фірми передбачатиме і надалі обов’язкову участь керівника у відділенні банку на території Польщі. Однак, значна частина бізнес процесів в Польщі, скоріш за все, переходитиме на віддалений режим. Такими видаються вимоги «вимоги» нового часу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]