Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2016 13:29

Десять переваг створення бізнесу в Польщі

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Для чого варто створити фірму в Польщі та які переваги ведення бізнасу в цій країні?

Складні економічні та суспільно-політичні процеси, які переживає Україна впродовж останніх років, безумовно, негативно відобразилися на стані українського бізнесу. В умовах війни на сході країни, різкої інфляції та поглиблення кризових явищ в економіці значна частина українських підприємств (здебільшого малого та середнього бізнесу) вимушені переглянути подальшу стратегію своєї діяльності або ж припинити таку діяльність взагалі. Відтак, одні компанії стають на шлях максимальної оптимізації витрат, зменшення обсягів своєї діяльності, а інші – шукають нові ринки збуту та стабільніші умови для підприємництва.

В цьому контексті перспективним напрямком подальшого розвитку для українських компаній є започаткування та ведення бізнесу на території Європейського Союзу. На користь такого вибору свідчать як переважаючі євроінтеграційні настрої українців, так і факт підписання угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Серед країн ЄС, найбільш оптимальною для створення бізнесу саме українськими компаніями, на сьогодні, є Республіка Польща.

Переваги Польщі в цьому контексті зумовлені багатьма факторами, з яких, на наш погляд, варто виділити десять ключових:

1. Динаміка економічного розвитку.

Економіка Польщі – найбільш стабільна на фоні інших країн ЄС. Польща займає лідируючі позиції в Центральній та Східній Європі за показниками двосторонньої торгівлі, зростання ВВП і стабільної економіки.

Так, згідно даних міжнародного рейтингу DuingBusiness 2016, за рівнем легкості ведення бізнесу Польща займає 25 місце (Україна – 83, Словаччина – 29, Чеська Республіка – 36, Угорщина – 42). При цьому, за критерієм «міжнародна торгівля» в останньому році Польща посіла перше місце.

2. Оптимальне географічне положення.

Переваги географічного положення Польщі варто розглядати у двох аспектах.

З одного боку, Польща має ідеальне транзитне та логістичне розташування. Вона є своєрідною «сполучною ланкою» між країнами Західної та Східної Європи. Відтак, через територію Польщі проходить значний обсяг вантажопотоків, що в свою чергу відкриває широкий спектр напрямків для ведення бізнесу.

З іншого боку, Польща має вигідне географічне розташування і стосовно нашої держави, що дозволяє українцям вдало поєднувати підприємницьку діяльність як в Україні, так і в Польщі.

3. Спрощений порядок відкриття бізнесу.

З метою максимального спрощення процесу створення бізнесу, польське законодавство надає можливості для створення фірм не тільки в короткі строки, а й без обов’язкового перебування при цьому засновників на території Польщі.

Суттєво, що, до прикладу, мінімальний обсяг статутного фонду найпопулярнішої організаційно-правової форми бізнесу – товариства з обмеженою відповідальністю, складає всього 5000 zl. В свою чергу, законодавством не встановлено обов’язку внесення цих коштів на рахунок підприємства.

Окрім того, для реєстрації бізнесу не передбачаються також і будь-які інші додаткові умови, як-то: купівля нерухомості, оренда офісу, обов’язкове залучення співробітників з польським громадянством тощо.

Водночас, згідно польського законодавства, підприємство, засноване і кероване іноземними громадянами, має абсолютно ті ж права, що й інші суб’єкти господарської діяльності в Польщі.

4. Податкова система.

Республіка Польща характеризується одним з найоптимальніших рівнів оподаткування серед інших країн Євросоюзу. До прикладу, податок на прибуток в Польщі становить 19%. При цьому, у Німеччині – 30%, в Естонії – 21%, в Угорщині – 20.6%.

Водночас, законодавство надає широкі можливості щодо віднесення тих чи інших понесених витрат до складу витрат фірми. Особливу увагу слід звернути також і на ПДВ (VAT), що становить 23% та повертається платнику на рахунок «живими грошима» у визначений законом строк.

Загалом, відповідно до рейтингу Doing Business 2016, Польща займає 58 місце в категорії «оподаткування» (Україна – 107, Словаччина – 73, Чеська Республіка – 122, Угорщина – 95), піднявшись порівняно з минулим роком на 38 позицій.

5. Вартість утримання фірми.

Вихід на зарубіжні ринки, на перших етапах як правило пов’язаний з необхідністю інвестування коштів у розвиток бізнесу. За таких умов важливим завданням є максимально оптимізувати витрати, зокрема ту частину, що йде на утримання компанії.

В цьому контексті Польща також має істотні переваги. На початкових етапах, щомісячні витрати на утримання фірми можуть становити від 600 zl., що включає вартість оренди адреси для реєстрації фірми, базовий пакет послуг бухгалтера та юриста тощо.

6. Лояльна політика держави щодо контролю у сфері бізнесу.

Завдяки проведеній політиці держави з дебюрократизації дозвільної системи, ліцензійні види діяльності в Польщі, на сьогодні, зведені до мінімуму, а вимоги кожного з них досить прості і не двозначні.

Ймовірність проведення фіскальними органами перевірок новостворених фірм впродовж перших трьох років діяльності є мінімальною. Виняток може становити випадки, коли щойно створена фірма ініціює повернення значних сум ПДВ (VAT).

7. Кредити, банківська система, дотації ЄС.

Однією з ключових переваг ведення бізнесу на території ЄС, без сумніву, є можливість доступу до недорогих європейських кредитів. Польща в цьому контексті – не виняток.

Зареєструвавши компанію та маючи певний оборот, відображений в її бухгалтерському обліку – Ви матимете можливість одержати кредит для бізнесу на умовах, що якісно відрізняються від пропозицій вітчизняних банків.

Окрім того, Ваші гроші зберігатимуться в надійних банках. Банківські вклади фізичних та юридичних осіб в Польщі гарантовані спеціально створеним фондом, в обсязі до 40 000,00 євро.

Варто також зауважити, що в окремих випадках для польських компаній існує можливість скористатися спеціальними грантовими бізнес-програмами ЄС. Вказані програми, як правило, полягають у фінансуванні проектів, які реалізуються суб’єктом підприємництва.

8. Вартість нерухомості.

Незважаючи на динаміку свого розвитку, Польща поки що залишається однією із самих недорогих країн ЄС. В свою чергу, на думку експертів, нерухомість в Польщі на сьогодні залишається недооціненою та такою, що зберігатиме тенденції до поступового здорожчання. За таких умов, інвестиції в польську нерухомість є досить вигідними у середньо- та довгостроковій перспективі.

9. Мовна та ментальна схожість українців і поляків.

Історично між Україною та Польщею існують тісні культурні та мовні зв’язки. Відтак, навіть не володіючи польською мовою, за досить короткий час перебування в польському мовному середовищі Ви зможете нормально спілкуватися з Вашими польськими працівниками та контрагентами. Чого не можна гарантувати у випадку ведення бізнесу в інших європейських країнах.

10. Польща – частина єдиного Європейського Союзу.

Оскільки Польща є членом ЄС, то зареєстровані на її території компанії мають усі можливості вільно торгувати товарами роботами чи послугами не тільки в рамках польського ринку (що становить близько 38 млн. споживачів), а й ринку ЄС загалом (обсяг якого складає близько 550 млн. споживачів).

Наведений перелік переваг не є вичерпним. Безспірно, що вихід будь-якого бізнесу на новий ринок неодмінно пов’язаний із окремими ризиками. Проте, ведення підприємницької діяльності саме в рамках польської правової системи дає можливості такі ризики максимально врахувати та мінімізувати. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]