Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2015 11:43

Ті, кого ви обрали, потребують вашої турботи!

Юрист, аналітик Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення

Виборцям треба пам’ятати, що депутат місцевої ради представляє інтереси в раді насамперед не себе, або своєї політичної сили, а всієї територіальної громади, несе обов'язки перед виборцями, радою та її органами, виконує їх доручення.

На жовтневих виборах українські виборці обрали склад 10 721 місцевої ради з 162 тисячами депутатів (за даними організації Enemo ). Це депутати 3 ланок системи місцевого самоврядування України:сільських, селищних, міських рад, районних рад та обласних рад.

Тепер виборцям треба пам’ятати, що депутат місцевої ради представляє інтереси в раді насамперед не себе, або своєї політичної сили, а всієї територіальної громади , несе обов'язкиперед виборцями, радою та її органами, виконує їх доручення. П ро це говорить стаття 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».


Як громадянам контролювати та впливати на роботу місцевих обранців?

Приходити на особистий прийом до депутата, письмово звертатися із заявами, скаргами, пропозиціями, давати доручення депутату, ознайомлюватись і заслуховувати звіти про його діяльність та контролювати її, використовуючи інші механізми місцевої демократії: органи самоорганізації населення, громадські слухання, загальні збори мешканців, місцеві ініціативи. Детальніше про них можна дізнатися з нашого буклету.


Депутат.png


Для того, щоб звертатися до депутата, варто знати, які він має права і які питання може розглядати відповідна місцева рада.


Діяльність місцевих депутатів  урегульовуютьЗакони України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад». На підзаконному (локальному) рівні: регламент відповідної ради, Статут територіальної громади та інші Положення, що урегульовують механізми місцевої демократії.

Місцеві депутати , до прикладу, мають право порушувати питання про перевірку діяльності виконавчих органів ради, місцевих державних адміністрацій, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності; брати участь у здійсненні контролю за виконанням рішень ради; пропонувати питання для розгляду їх радою та її органами тощо.

Що стосується питань, які вирішує сільська, селищна, міська рада та районна, обласна рада, то вони дещо різняться.


Виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання:

 -       затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування;

 -      затвердження місцевого бюджету, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання відповідного бюджету;

 -       встановлення місцевих податків і зборів відповідно до Податкового кодексу України;

 -       утворення цільових фондів, затвердження положень про ці фонди;

 -       прийняття рішень щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету;

 -       прийняття рішень про наділення органів самоорганізації населення окремими власними повноваженнями органів місцевого самоврядування, а також про передачу коштів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для їх здійснення;

 -   реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради;

 -       затвердження в установленому порядку місцевих містобудівних програм, генеральних планів забудови відповідних населених пунктів, іншої містобудівної документації;

 -       затвердження статуту територіальної громади та інші питання відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».


Виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються питання:

 -     затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідно району, області, цільових програм з інших питань, заслуховування звітів про їх виконання;

 -  затвердження відповідно районних, обласних бюджетів, внесення змін до них, затвердження звітів про їх виконання;

 -    розподіл переданих з державного бюджету коштів у вигляді дотацій, субвенцій між районними бюджетами, місцевими бюджетами міст обласного значення, сіл, селищ, міст районного значення;

 -       вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин, інших питань відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Тож, оскільки депутат місцевої ради має право пропонувати питання для розгляду їх радою, виборці можуть звернутися до нього допомогти застосувати свій вплив для вирішення їхніх проблем.


Доручення місцевому депутату.

Доручення можна давати місцевому депутату на зборах під час його звітів чи зустрічей з питань, що стосуються потреб територіальної громади.

Доручення має бути підтримане більшістю учасників зборів та не суперечити законодавству України, а його виконання має належати до відання місцевих рад та їх органів (детальніше у статті 17 Закону «Про статус депутатів місцевих рад»).

Наразі використання механізмів місцевої демократії в частині надання доручень депутат ам місцев их рад, контролю за їх діяльністю широкого застосування поки що не набули. У порівнянні, наприклад, із Сполученими Штатами Америки в Україні є ще над чим працювати.

Увага сьогодні також має бути прикута до затвердження регламентів новообраних місцевих рад, прийняття Статутів територіальних громад та інших Положень, що урегульовуватимуть процедури використання різних механізмів взаємодії громади з місцевою радою.

Асоціація сприяння самоорганізації населення перед виборами ініціювала підписання кандидатами Угод та Декларацій про публічну відповідальність з громадськими організаціями. Тепер вона буде контролювати, як ті кандидати, що стали депутатами та головами рад, виконують зобов’язання щодо сприяння доступності та прозорості роботи ради.

Асоціація закликає всіх виборців - не бути пасивними, турбуватися про своїх депутатів і використовувати законні можливості впливу на стан справ на місцях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]