Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.08.2021 18:51

Олімпійські ігри та український хейт

Політолог

Суперечки навколо Олімпійських Ігор та результатів збірної України пройшли вдало. Проблема в тому, що ця дискусія має нульову ефективність для усіх її сторін

Поламані списи на полях Facebook-боїв, а також стерті до ліктів від натискання клавіш пальці любих співвітчизників вказують на те, що суперечки навколо Олімпійських Ігор та результатів збірної України пройшли вдало.
Єдина проблема в тому, що ця дискусія з притаманним їй відбірним хейтом наших спортсменів є абсолютно нікчемною та має нульову ефективність для усіх її сторін.
По-перше, українські олімпійці, які полетіли до Токіо на змагання, вибороли це право завдяки рокам виснажливих тренувань, постійних перенавантажень, нервів, численних змагань та обмежень себе практично в усьому. Цю путівку до Японії їм подарували не ви, не я і не Білл Гейтс. Її вони заробили самостійно.
По-друге, держава для наших спортсменів напередодні Олімпіади вже традиційно зробила... нічого. У нас практично відсутня спортивна інфраструктура для підготовки до змагань, наші атлети змушені тренуватися за кордоном, а на змагання їздити - за свій рахунок. Очевидно, що в таких умовах наші спортсмени нерідко змінюють громадянство та успішно представляють інші держави. Приміром, українці Ірина Кіндзерська та Антон Плісний цього року принесли бронзові медалі Азербайджану та Грузії, бо виявилися непотрібними Україні. Загалом же, за роки незалежності, своє громадянство змінили близько 140 українських спортсменів. Натомість, публікації із захватом від результатів наших олімпійців українські політики пишуть вчасно і красиво.
По-третє, соціальний/медійний тиск та шалений рівень відповідальності за результат все ще впливають на психологічний стан спортсменів. Серед наших олімпійців є чимало тих, хто прилетів на Олімпіаду вперше. Приміром, Олексію Середі, який показав 6-й результат зі стрибків у воду з вишки, всього 15 років. А дівчатам- гімнасткам - по 17. Проте, тиск відчувають і досвідчені спортсмени. Після прильоту до України з першою в історії України Олімпійською бронзою з тенісу, одним з перших питань до Еліни Світоліної від журналістів було: А чи не хотіли ви показати кращий результат на цих Олімпійських іграх? Вочевидь, журналістка одного з центральних телеканалів країни хотіла отримати відповідь накшталт: “Та ні, не хотіла. Планувала приїхати на Олімпіаду та програти вже в першому колі”. Інших варіантів у мене поки немає. 
Ну, і насамкінець. Критикувати наших олімпійців за не надто успішні виступи в Токіо можуть самі олімпійці та їх тренери. Якщо ви не можете похизуватися власною олімпійською медаллю з будь-якої дисципліни, значить не маєте права критикувати 157 українців, які гідно представили Україну на Олімпіаді та заробили для нас 19 медалей.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]