Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Як часто ви купуєте товар, побачивши пряму рекламу компанії? А як часто робите вибір на користь продукту, що рекомендує блогер, на якого ви підписані? Ну ви мене зрозуміли…

Ще багато років тому, на ранніх етапах розвитку інтернет-маркетингу, був такий напрямок, як робота з форумами. Серед флуду і всіляких рекомендацій, були й обговорення сервісів/товарів різних компаній. Щоб пробитися через весь цей «інформаційний шум» маркетологи компаній закріплювали теми з пропозицією товару за знижки для форумчан. І це працювало, але за умови, що в темі якість товару/сервісу підтверджували незалежні «експерти». Тобто хтось давно зареєстрований на цьому форумі, вже мав досвід покупок в цьому онлайн-магазині. Чому так? Тому що людина відчуває більшу впевненість у перевіреному кимось товарі, і це факт.

На сьогоднішній день пропозицій всіляких товарів стало в рази більше, ніж 15-20 років тому. Бізнеси розвиваються, і навіть за умови унікальності продукту, конкуренція буде нависати майже над кожною компанією. І мова не тільки про пряму конкуренцію. Наприклад: єдиний у місті кінотеатр не напряму, але конкурує з льодовим катком у цьому ж місті, тому що люди у вихідні хочуть відпочити, а якщо часу та грошей на все не вистачає, потрібно обирати. Так, це, здавалось би очевидні речі, але на сьогоднішній день далеко не всі компанії аналізують конкурентів – прямих та непрямих. "До чого тут блогери?" запитаєте ви? Як раз до цього підходимо.  

На сьогодні серед українських компаній немало тих, які не використовують такий інструмент просування, як лідери думок. Це здається або складним, або немає розуміння як це має працювати, або просто не хочеться пробувати щось нове… Причин може бути маса. Можливо, у компаній є обґрунтоване рішення, чому цей інструмент не для них – таке теж буває. Маю за свою мету попередити про ризики, які очікують у цьому випадку:

- на сьогодні практично кожен, хто активно користується інтернетом, має своїх фаворитів серед блогерів в Instagram, Facebook, YouTube та/або TikTok, які є постійними постачальниками інформації, в тому числі рекламної;

- якщо авторитетний блогер рекламує товар або послугу, з великою вірогідністю його підписники зроблять вибір на користь перевіреного продукту, якість якого має фото- або відеопідтвердження;

- навіть якщо компанія, яка замовила рекламу у лідера думок, ваш непрямий конкурент, вона теж може таким чином перевести трафік ваших потенційних клієнтів на свої ресурси. Уявіть собі юну дівчину, яка обирає подарунок хлопцю на 14 лютого: брендовий худі або рівноцінний по вартості абонемент у тренажерний зал? Всі, хто запускають рекламу перед днем закоханих – потенційні конкуренти, нехай товари/послуги різні.

Отже. Блогери не просто існують, їх стає все більше, їхня аудиторія систематично зростає. Якщо ви спробуєте знизити ціну на рекламу в процесі перемовин, блогер може повідомити вам, що «ви не на базарі», а реклама бронюється по 100% передоплаті, при чому іноді навіть за 2-3 місяці наперед. Тобто до успішних лідерів думок на сьогодні вже стоять черги, і вони вільно можуть відмовляти, якщо просто не сподобався колір вашого логотипу.

Якщо ще декілька років тому послуги блогерів сприймались би як звичайний сервіс, де клієнт "завжди правий", на сьогодні ситуація протилежна – правда за блогером, і якщо йому щось не сподобається, він може звести репутацію компанії під нуль. Опинитися в такій ситуації ворогу не побажаю, хоча звісно вихід є завжди, головне – його шукати. Але краще за все до цього не доводити – звісно, ви маєте бути впевнені в якості товару, перед тим, як відправляти його на рекламу.

З чого ж починати співпрацю з блогерами? Обирати релевантних лідерів думок, домовлятися, планувати і так далі. Нюанси будуть, як у будь-якій справі. Можна навіть спробувати працювати по бартеру, але це можливо у випадку, якщо товар або послуга дійсно потрібен блогеру, і його вартість відповідає його рекламним розцінкам. З досвіду можу сказати, що співпраця по бартеру була актуальною 2-3 роки тому, але переважна більшість блогерів від цього підходу вже відмовилась. І цьому є пояснення: щоб вести класний цікавий блог потрібен час, і починаючі блогери йдуть з офісної (або будь-якої іншої) роботи, щоб повністю присвятити себе творчості та збільшенню підписників. Тому оплата за рекламу – і є їхній основний дохід. На зустріч (по бартеру) вам можуть піти новачки з невеликою аудиторією, але як показує практика, їхні охоплення/перегляди не приносять бажаного результату.

Ми живемо у час, коли все змінюється дуже швидко. Те саме і з підходами в рекламі та піарі, але зауважу, що все це відповідає сучасним цінностям. І сьогодні головна сила – в персональній армії підписників. Ніщо так оперативно не конвертується у гроші, як думка людини, яка є авторитетом для тисяч або навіть мільйонів людей. І чим їх більше – тим енергічніше конвертація.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]