Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2019 22:14

Антирейдерські ресурси: як підключитися і себе убезпечити

Адвокат та керуючий партнер Shokh & partners law company

В Україні діє декілька інформаційних ресурсів, завдяки яким можна відслідковувати зміни щодо активів

Рейдерськими атаками на готовий бізнес та окреме нерухоме майно наразі вже нікого не вразити. 

Ре́йдерство полягає у вилученні майна на нібито законних підставах та набутті сумнівними шляхами тимчасового права розпоряджатися активами. 

Інсценованим бізнес-конфліктам та правочинам з відчуження «допомагають» прогалини у системи державних інституцій, зокрема, у реєстраційній, правоохоронній та судовій сферах.

На сьогоднішній день відсутні 100-відсоткові засоби захисту від рейдерів і кожного разу «ділки» вражають новими витонченими схемами. Але, не все так сумно. Є варіанти вже post factum та превентивні міри.

Щодо перших. Урядом створена Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, а Мін’юстом створена Антирейдерська комісія. Вказані органи достатньо швидко реагують на заяви щодо фактів рейдерських захоплень і вживають заходів щодо скасування відповідних реєстраційних дій щодо «нових власників» активів. 

Щодо других, то є дуже багато варіантів захисту, які розробляється спеціально під кожний об’єкт. Про це в окремій статті. А зараз хочу розповісти що можна використати, щоб бути завжди вчасно в курсі хто «пробиває» ваші активи та слідкувати за «рухами у реєстрах».

Практично будь-яка дія рейдерів із захоплення вашого бізнесу відображатиметься в одному з державних реєстрів: підроблена довіреність, продаж землі або нерухомості, початок процедури банкрутства або зміна власника підприємства тощо. Таких реєстрів у державі понад 60 – і встежити за кожним з них в ручному режимі вкрай складно.

Тому, державою та комерційними установами запропоновані наступні сервіси, підключившись до яких завжди можна бути напоготові.

СМС-Маяк – це сервіс моніторингу реєстраційних дій з об'єктами нерухомого майна фізичних і юридичних осіб. Сервіс розроблений Мін'юстом. Він інформує тих, хто на нього підписаний, про зміну власника нерухомого майна та про зміни, які відбулися в юрособі (змінився директор або склад учасників і т. д.). Сервіс платний.

VKURSI - комерційний сервіс, що офіційно співпрацює з утримувачами державних оеєстрів. Окрім змін в ЄДР, VKURSI контролює судовий реєстр, адже рішення суду може з’явитися набагато раніше фактичних змін в ЄДР, дані реєстру нерухомості, виконавчі провадження, стан розрахунків з бюджетом тощо.

YouControl – аналітична онлайн-система, що надає досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних. Система збирає дані з більш ніж 50 джерел. Вона відстежує зміни в держреєстрах і візуалізує зв'язки між афілійованими особами.

Opendatabot – платформа, що працює з державними відкритими даними. Компанія збирає, об'єднує і аналізує дані основних публічних реєстрів країни. Це державний ресурс, створений спеціально для громадян. Людина підписується на підприємство, що її цікавить, – і отримує інформацію щодо всіх змін даних з держреєстрів, які пов'язані з цією назвою. 

Приватбанк - надає послуги щодо перевірки контрагентів, враховуючи дані державних реєстрів.

Вказані ресурси - це не панацея та не «чарівна пілюлю» від «чудо-рейдерів». Але, якщо ви знаходитесь в зоні ризику, то підключення до цих платформ буде точно не зайвим.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]