Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2019 20:40

Приймання готівки без касира

Адвокат та керуючий партнер Shokh & partners law company

Суб’єкти господарювання мають право приймати готівку як через штатного касира, так і через «найнятого за аутстафінгом» касира та інших штатних працівників.

Задля дотримання касової дисципліни та отримання готівки суб’єкти підприємницької діяльності мають штатних касирів. Але, для «малих підприємців» окрема штатна одниниця є розкішшю та додатковим податковим навантаженням. У зв’язку з нещодавніми змінами законодавець надав можливість «спрощувати» касову дисципліну.

Згідно до абз. 5 п. 45 «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», що затверджено постановою НБУ № 148 від 27.12.2019 р., підприємства, штатним розписом яких не передбачена посада касира, виконання його обов’язків можуть покласти відповідно до розпорядження керівника на бухгалтера або іншого працівника. З таким працівником укладають договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, в якому вказують посаду працівника (напр.: бухгалтер) і найменування роботи, що ним виконується, — обов’язки касира. 

Також, за п.44 вищевказаного Положення № 148 дозволяється залучати до здійснення функцій касира «найнятого» працівника за аутстафінгом. Суб’єкт підприємницької діяльності має право укласти з іншим підприємством договір на надання послуг з надання персоналу (договір аутстафінгу).

Такий «працівник» повинен нести повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих цінностей та йому заборонено передовіряти виконання дорученої їй роботи іншим особам (абз.2 п. 45 Положення № 148). 

Отже, якщо суб’єкт підприємництва не має можливості та необхідності утримувати штатну одиницю «касир», то є альтернативні законні варіанти отримувати готівкові кошти, що не порушують касову дисципліну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]