Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2018 11:01

Аутстаффінг як законний спосіб протидії перевіркам Держпраці

Адвокат компанії KVADRA PRAVO

Що таке "аутстаффінг"? Умовно, такі відносини можливо назвати "орендою персоналу".

У зв’язку з останніми подіями в сфері проведення перевірок та інспекційних відвідувань органів Держпраці, а також розмірами застосованих фінансових санкцій, надзвичайно актуальним є питання мінімізації ризиків для підприємств.

Ефективним та законним засобом, який дозволяє захистити законні інтереси підприємств, які підлягають перевірці, є оформлення договорів аутстаффінгу.
Що таке «аутстаффінг»? Умовно, такі відносини можливо назвати «орендою персоналу».

В дійсності ж це означає, що працівник фактично працює на підприємстві «Х», в той час як працевлаштований він на підприємстві «Z». При цьому між «Х» та «Z» укладено договір аутстаффінгу, згідно з умовами якого визначено виконання працівником своїх трудових обов’язків згідно з вказівками роботодавця «Х».

Які переваги надає застосування договору аутстаффінгу?
Саме підприємство «Z» здійснює всі дії щодо оформлення працівника на роботу згідно чинного законодавства, сплачує йому заробітну плату та відповідні податки, веде кадрову документацію.

Всі ризики, пов’язані з прийняттям та звільненням працівника на роботу, перекладаються на підприємство «Z».

Що ж при цьому робить підприємство «Х»? Сплачує на користь «Z» визначену сторонами винагороду згідно договору та при проведенні будь-якої перевірки, в тому числі і Держпраці – пред’являє копію укладеного договору аутстаффінгу. До речі, органи Держпраці після цього не мають жодних можливостей перевіряти відносини між працівником та «Х», оскільки такі правовідносини не є трудовими.

Також не слід забувати про застосування положень статті 1172 Цивільного кодексу України, згідно з якими «юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків», тобто роботодавець несе відповідальність за дії свого працівника.

Тобто, у випадку застосування відносин аутстаффінга, компанія, яка «здає в оренду» працівника, забирає на себе всі ризики, пов’язані із заподіянням шкоди працівником під час виконання трудових обов’язків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]