Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2021 11:27

Інвестиційні подорожі країною – можливості для розвитку бізнесу по всій Україні

Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Тиждень за тижнем ми у Фонді державного майна України готуємо нові перспективні пропозиції з приватизації та оренди в кожній області України.

По всій території нашої країни розташовані державні непрофільні активи з усіма можливостями для розкриття свого прибуткового потенціалу, які державне управління досі не реалізувало. Дати нове життя таким об’єктам можуть приватні інвестиції та новий ефективний власник. Досвід розвинених країн тому підтвердження: наприклад, станом на 1990 рік в Польщі було близько 8,5 тисяч державних підприємств, а сьогодні їх вже близько 40. 

Державне майно має ефективно використовуватися та слугувати на благо українців, а завдання ФДМУ - створити для цього сприятливі умови, зокрема і завдяки процедурі проведення прозорих і конкурентних торгів з приватизації та оренди. Для їхнього забезпечення на місцях наші регіональні відділення займаються підготовкою об’єктів, оголошенням аукціонів та активним поширенням інформації між підприємцями, ЗМІ та громадами в регіонах.  

Варто наголосити, що розгорнута інформація у вільному доступі на сайті www.privatization.gov.ua і кожен може обрати привабливий об'єкт як на інтернет-маркетплейсі, знаходячись вдома. Але не дивлячись на це, ми завжди відкриті для супроводу та консультування до, під час і після аукціонів. Клієнтоорієнтованість та прозорість дій представників регіональних відділень ФДМУ - це запорука залучення потенційних інвесторів та побудови довіри до держави. 

Щоб зацікавити підприємців інвестувати по всій країні, ми запровадили формат інвестиційних турів, в рамках яких з початку року організовували фізичні зустрічі із ЗМІ та підприємцями в регіонах, а також підготували низку тематичних дописів. 

Одещина і Херсонщина, Харків і Запоріжжя, Київщина та Житомирщина, Львівщина і Сумщина, Вінниччина та Хмельниччина, Івано-Франківщина та Рівненщина були серед областей, які відвідали ми з колегами для того, щоб поширити інформацію про об’єкти для інвестицій по всій країні. 

Наші кроки в результаті дають потужні зміни для розвитку регіонів, адже якісне маркетування та розкриття інформації з вільним доступом для всіх сприяють розширенню кола зацікавлених інвесторів і залученню інвестицій. А це можливість розбудувати місцеву інфраструктуру, отримати надходження до бюджету і створити нові робочі місця. З початку року очікувані надходження від приватизаційних аукціонів складають 3 528 млн грн, а в бюджет вже перераховано 2 275 млн грн при плані з малої приватизації на рік 3 734 млн грн. 

Як вже казав, у виграші - не лише держава, а і бізнес-середовище та громади.

І тут дуже хочу поділитися історіями успіху самих об’єктів. До прикладу, ПрАТ «Сонячне 2007» -  агропідприємство Запорізького регіону, що утворилося у 2013 році після успішно проведеної приватизації державного майна. А вже сьогодні підприємство демонструє неабиякі результати успішної роботи: вирощує зернові та технічні культури, створює робочі місця 60 мешканцям громади, відповідально сплачує податки та заробляє понад 7,5 млн грн прибутку. 

Водночас завдяки прозорій приватизації з недобудованого хлібозаводу постала сучасна зефірна фабрика «Жако» в місті Новоград-Волинський. Сьогодні на місці колишньої порожньої бетонної коробки функціонує потужний бізнес з виготовлення кондитерських виробів. Це є показовим прикладом як завдяки приватному підприємництву забутий об'єкт може модернізуватися в прибутковий актив.  

До речі, про приватизацію державного майна - інвестиційне меню постійно оновлюється і доповнюється новими різноманітними об’єктами, щоб кожний міг знайти привабливу пропозицію для себе.  

Варті згадки аукціони приватизації об’єктів державного майна, що можуть стати чудовими платформами для амбітних проєктів. Наприклад, база відпочинку «Оріль» в Обухівці – мальовничому селищі за 20 км від Дніпра. Довкола сосновий ліс, локації для піших і веломандрівок, водойми та, звісно, жодного натяку на міську метушню. На території бази відпочинку знаходяться літні будинки, кухня та ігровий майданчик. Об’єкт стане чудовою платформою для ведення туристичного бізнесу,  що особливо актуально через збільшення популярності місцевого туризму в Україні. 

Ще  один чудовий об’єкт для професійної діяльності вже доступний для приватизації знаходиться у місті Дніпрі. В кінці листопада відбудеться онлайн-аукціон з приватизації державного пакета акцій у розмірі 21,5524% статутного капіталу ПрАТ «Іста-центр». Основний вид діяльності підприємства - виробництво батарей і акумуляторів. Заводи «Іста-центр» мають можливість виробляти близько 5-5,5 мільйонів батарей, що дозволяє займати провідні позиції на ринку акумуляторів. Якість продукції відповідає як українським, так і міжнародним стандартам. 

Окремої уваги заслуговують об’єкти пенітенціарної, які роками не працювали та приносили державі збитки, а зараз знаходяться на приватизації.

Один з них, Івано-Франківська установа виконання покарань, чекає на аукціон 22 листопада, а на території успішно приватизованої за 377,5 млн грн львівській виправній колонії №48 українська ІТ-компанія вже готується зводити кампус. 

Також доступним став об’єкт великої приватизації ОТ “ОГХК”, що володіє двома ключовими активними родовищами ільменіту та рутилу в Україні – Іршанський та Вільногірський. Ільменітовий та рутиловий концентрат є сировиною для виробництва титану. Об’єкт оснащений  спеціалізованим та потужним обладнанням і стане гарним джерелом прибутку для інвесторів. 

Не можу не згадати про оренду державного майна. Привабливі та вигідні пропозиції за різним типом, масштабом і призначенням можна знайти в кожній частині України. Ділюся з вами однією із них з Одеси, важливого логістичного центру південної України: чотири склади «Червоні пакгаузи» в Одеському морському порту напроти Карантинного молу. Червоні пакгаузи - пам'ятка культурної спадщини, яку називають ще одним з найбільших комплексів старої Одеси. Це величезні цегляні будівлі, зведені ще у 1896 році та призначені для зберігання товарів.  

Не менш цікавим майданчиком для інвестицій є північна частина України. Чудова нагода для створення оздоровчого закладу в рекреаційній зоні з’явилась на Чернігівщині. Чи чули ви про заповідне урочище «Святе» в південній частині Чернігова? Мальовничі пейзажі налічують ряд ботанічних пам’яток, наприклад – Багатовікові дуби. Також поряд протікає Десна та розташований ряд великих озер. В таких чудових природних умовах розташована вакантна для оренди будівля загону спортивно-оздоровчої бази «Фортуна» загальною площею 222,8 м² 

Нещодавно відкритою для оренди стала Чорнобильська зона відчуження, яка має високий потенціал перетворитися на зону відродження. Для України та інших країн довгий час ця територія асоціювалася з покинутою і зруйнованою, але сьогодні вона може вас здивувати. І це перш за все своїми можливостями для створення туристичної інфраструктури, закладів сфери послуг та розвитку зеленої енергетики, наприклад, сонячних електростанцій. І вже найближчим часом 35 об’єктів різного формату через прозору процедуру аукціону можуть стати надійною основою для втілення бізнес-проєктів, а це зі свого боку надасть поштовх економічній активності в цій місцевості. 

Ще більше деталей по активах на www.privatization.gov.ua та www.orenda.gov.ua - переходьте, обирайте та інвестуйте. Також звертайтесь за консультаціями у відділення ФДМУ у своєму регіоні. Разом можемо змінити країну на краще!  

Всі регіони України мають свою унікальність і кожний з них також має потужний інвестиційний потенціал. Запрошую у 2022 році продовжити наші інвестиційні подорожі. До зустрічі! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]