Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.04.2022 07:35

Чи можуть примусово забрати ваш автомобіль під час війни?

Адвокат

В умовах воєнного стану у громадянина може бути примусово відчужено його особистий автомобіль.

Разом з тим, це відбувається за врегульованою законом суворою процедурою, яка виключає можливість конфіскації автомобіля на дорозі будь-яким військовим за його бажанням.

Так, примусове відчуження автомобіля громадянина у період воєнного стану може відбутися виключно за рішенням військового командування (Генерального штабу Збройних Сил України; командування видів Збройних Сил України; об'єднаного оперативного командування та інших утворених відповідно до законів України військових формувань), погодженим з відповідним місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування (у місцевостях, де ведуться бойові дії - без такого погодження).

Після прийняття вказаного рішення проводиться незалежна оцінка автомобіля і складається акт встановленого зразка про примусове відчуження майна, який підписується власником і уповноваженими особами військового командування та органу, що погодив рішення про примусове відчуження автомобіля. Примірник вказаного акта та висновку про оцінку автомобіля вручається власнику.

У акті обов’язково має бути зазначено: 1) назва військового командування та органу, що погодив рішення про примусове відчуження автомобіля; 2) відомості про власника автомобіля: 3) відомості про документ, що встановлює право власності на майно (у разі наявності); 4) опис автомобіля, зокрема: реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску та інші реєстраційні дані; 5) сума виплачених коштів (у разі попереднього повного відшкодування вартості майна).

Вартість автомобіля згідно зі зробленою оцінки обов’язково відшкодовується власнику до його відчуження або у разі неможливості такого відчуження – після закінчення воєнного стану протягом 5-ти років за заявою власника, поданою до місцевого військового комісаріату, до якої має бути додано складені акт та висновок про оцінку автомобіля. Виплата відбувається у порядку черговості, а строк виплати, в зазначених межах, залежить від бюджетних спроможностей держави.

Також, у разі, якщо автомобіль зберігся після закінчення воєнного стану, він може бути повернутий власнику у судовому порядку з відшкодуванням вартості користування автомобілем.

Примусове відчуження автомобіля з порушенням вказаної процедури є підставою для відповідальності, в тому числі і кримінальної.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]