Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.07.2015 17:57

Чому Україні потрібний вихід з Будапештського меморандуму?

Громадський активіст

Як односторонній вихід України з Будапештського меморандуму, гарантує Україні суттєву підтримку Світу.

         5 грудня 1994 року,  в Будапешті, був підписаний роковий для України договір про нерозповсюдження ядерної зброї між лідерами чотирьох країн Світу (Україна, Росія, США, Англія), в результаті якого одна з цих країн повністю залишилась без свого ядерного потенціалу, а інші їй за це пообіцяли гарантувати її суверенітет та недоторканість кордонів.

Будапештський_меморандум.jpg

 

         Питання. Чому Україні потрібний вихід з Будапештського меморандуму?

       По-перше. Одна з країн гарантів безпеки України грубо порушила ті домовленості, які сама ж і підписала. Росія, напавши на Україну, автоматично, в односторонньому порядку денонсувала ті домовленості, які були напрацьовані в Будапешті.

             По-друге. США та Англія не змогли фактично гарантувати недоторканість наших кордонів у протистоянні з ядерним агресором.

Незважаючи на лобіювання інтересів України в ООН з питань державної безпеки, ніяких фактичних змін не відбулося, а ми й досі змушені клянчити летальну зброю у наших "гарантів". На долю Мінських домовленостей також особливо сподіватися не доводиться, особливо з огляду на персону українського представника в цих переговорах, який 21 рік тому вже підписав один договір в столиці Угорщини.

              По-третє. Вихід України з договору, не означає ні для неї, ні для всього Світу, що ми цієї ж миті починаємо розробку міжконтинентальних ядерних ракет. Тому всі заяви Обами та лідерів країн Європи про те, що Україна стане ізгоєм є безпідставними, оскільки ніякої фактичної роботи по розробці ядерної зброї відбуватися не буде. Можуть присилати моніторингові місії. Просто відбудеться вихід з того договору, який порушений і не виконується.

         Як не дивно, але саме такі політині кроки України можуть гарантувати, якнайширшу, реальну підтримку Світу. Розчистивши собі шлях не лише морально, а й юридично до відновлення ядерного статусу України , повинно послугувати імпульсом для лідерів країн гарантів, що так далі продовжуватись не може. Україна просто вийде на стартові позиції в питанні ядерного озброєння. А от коли починати спурт, і чи взагалі починати  - вирішувати нам. Світовій громадськості просто потрібно зрозуміти, що Україна готова себе захищати, але й за свої автографи в міжнародних документах потрібно також відповідати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]