Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2016 16:33

Розвиток малого і середнього підприємництва в місті Бровари (2 ч.)

Міський голова Броварів

Одним з напрямків активної підтримки безробітних є фінансування бізнес-проектів у рамках одноразових виплат допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Одним з напрямків активної підтримки безробітних є фінансування бізнес-проектів у рамках одноразових виплат допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

В 2015 році 45 безробітних, які перебували на обліку в Броварському міськрайонному центрі зайнятості пройшли навчання за програмою «Організація підприємницької діяльності» та отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності на суму понад 954,0 тис. грн. (Бізнес – проекти: організація кафе – міні пекарні, створення салону індивідуального пошиву одягу, кейтеринг, професійний фотограф, годинникова майстерня, відкриття магазину стокового одягу та тощо).

Суб’єктам підприємництва забезпечено доступ до бази даних об’єктів комунальної власності. Так, на офіційному сайті Броварської міської ради в розділі «Оголошення» розміщена інформація управління комунальної власності про вільні приміщення комунальної власності територіальної громади міста, які можуть орендувати суб’єкти господарювання. В розміщеній інформації зазначена адреса, площа, відомості про об’єкт, вид оренди.

Станом на 01.01.2016 року перебувало в оренді суб’єктів господарювання ( фізичних осіб – підприємців та малих підприємств ) 15 755,01 м. кв. площ нежитлових приміщень, що належать територіальній громаді міста, в тому числі в погодинній оренді – 2 977,9 м. кв. Від оренди майна комунальної власності за 2015 рік до місцевого бюджету надійшло коштів у розмірі 3 730,96 тис. грн. ( без ПДВ ). В 2015 році 5 об’єктів передано у власність СПД шляхом викупу, загальною площею 393,6 кв. м. Сума надходжень до місцевого бюджету від приватизації склала 1 612,30 тис. грн. ( без ПДВ ).

З метою підвищення рівня інформованості суб’єктів малого та середнього підприємництва управління економіки спільно з Броварським міськрайонним центром зайнятості та Броварською ОДПІ проводяться навчальні та тематичні семінари, засідання «круглих столів» щодо нововведень в податковому законодавстві. Так, наприклад, запровадження акцизного податку потребувало проведення роз’яснювальної роботи щодо його адміністрування. Управління економіки спільно з Броварською ОДПІ провело 4 тематичні семінари по даному питанню. Крім цього, впродовж 2015 року Броварською ОДПІ ГУ ДФС у Київській області проведено 36 семінарів – практикумів та 12 тематичних семінарів з питань розвитку підприємницької діяльності та ведення бухгалтерської звітності, а також змін в податковому законодавстві. Також працівниками ОДПІ проведено 35 засідань «круглого столу», 36 зборів та зустрічей з громадськістю, забезпечено проведення 48 сеансів телефонного зв’язку « Гаряча лінія » з актуальних питань оподаткування органами ДПС.

Для організації підприємницької діяльності Броварським міськрайонним центром зайнятості проведено 26 семінарів, з них 11 семінарів на тему : «Як розпочати свій бізнес», які відвідали 143 мешканці регіону та 9 семінарів на тему «Від бізнес – ідеї до власної справи», які відвідали 120 мешканців регіону та 6 семінарів з питань організації зеленого туризму відвідали 100 осіб. Також проведено 30 міні - ярмарки вакансій; 5 - День відкритих дверей; 2 – ярмарки вакансій.

З метою підтримки підприємців, управлінням економіки впродовж 2015 року організовано та проведено 26 ярмарків з реалізації продуктів харчування та сільгосппродукції від товаровиробників Броварщини та Київського регіону.

Також, в місті щоденно, на визначених торговельних майданчиках, здійснювали торгівлю сільгосппродукцією та продуктами харчування власного виробництва 15 суб’єктів господарювання Київщини.

Отже, наявний стан розвитку МСП свідчить про необхідність реалізації активної та виваженої державної політики з урахуванням галузевих та регіональних особливостей. Основними причинами, які стримують розвиток підприємництва є:

- практично повна відсутність матеріально - технічної та фінансової підтримки підприємництва з боку держави;

- незахищеність підприємців та їхнього бізнесу;

- відсутність стартового капіталу для започаткування бізнесу та нестача власних обігових коштів для його розвитку;

- недоступність довгострокового кредитування, що стримує розвиток виробничої сфери, високі відсоткові ставки по кредитах, ускладнені процедури та строковість оформлення кредитів;

- нестабільність податкового законодавства;

- невпевненість підприємців у стабільності умов ведення бізнесу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]