Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2016 11:34

Як у Броварах вирішуються проблеми переселенців

Міський голова Броварів

Минуло майже два роки з того часу, як в Україні почалася внутрішня міграція. Тисячі українців змушені були залишити свої домівки, щоб розпочати нове життя у інших містах. І хоча кожен з нас був готовий всіляко допомагати переселенцям, ніхто не очікував так

Минуло майже два роки з того часу, як в Україні почалася внутрішня міграція. Тисячі українців змушені були залишити свої домівки, щоб розпочати нове життя у інших містах. І хоча кожен з нас був готовий всіляко допомагати переселенцям, ніхто не очікував таких масштабів.

Станом на 2016-й рік у Броварах зареєстровано 5098 тимчасово переміщених осіб, з яких 3848 дорослих. Для міста з населенням в 100 тис жителів, навіть такі показники виявилися досить вагомими. В оперативному режимі в міста було прийняте рішення всіляко допомагати тимчасовим переселенцям. Допомога надходила звідусіль: мешканці, волонтери, громадські організації. Активно підтримував переселенців Броварський осередок Червоного Хреста. Волонтери організації забезпечували людей одягом та речами першої необхідності.

Особливо гостро постало питання розселення таких осіб. Адже, Мінсоцполітики займається лише їх реєстрацією та призначенням соціальних виплат. У рамках міської програми «З турботою про кожного», 1280 сімей переселенців отримали чи отримують адресну допомогу. Крім того, тимчасово переміщені особи можуть отримати одноразову грошову допомогу. Такою можливістю вже скористалася 21 особа, що проживає у Броварах. 

Досить гостро постало питання влаштування дітей в заклади освіти. На початок 2016-го року у Броварах було зареєстровано 477 дітей з тимчасово окупованих територій. Розподіл дітей по школах та садочкам відбувався згідно побажань батьків – в залежності від місця проживання родини. Найбільше дітей переселенців - близько 100 навчається у ЗОШ №9, адже тут функціонують російськомовні класи.

Аби не травмувати людей бюрократичними процедурами ми дозволили директорам шкіл приймати дітей навіть без повного пакету необхідних документів – достатньо було пред явити свідоцтво про народження та паспорти батьків. Крім того, згідно програми збереження безкоштовного харчування для учнів 1-4 класів, діти переселенців теж мають право харчуватися у шкільних їдальнях на безоплатній основі.

Найскладнішою, й наразі залишається ситуація з працевлаштуванням мешканців буремного Сходу та Криму. І хоча багато родин вже повернулися до рідних домівок, залишаються і ті, для кого це поки що нездійсненна мрія.

З 2014-го року на обліку Броварського центру зайнятості перебувало 160 тимчасово переміщених осіб, з них працевлаштовано – 45. Станом на початок 2016-го року у центрі зайнятості на обліку перебуває 24 особи. Кожен з них має офіційний статус безробітного та отримує відповідні соціальні виплати.

Та як би не було добре деінде, дома – завжди краще. Хочеться вірити, що найближчим часом кожна родина зможе повернутися до рідної домівки. Головне не забувати, що всі ми люди і невідомо кому з нас вже завтра може знадобитися підтримка та допомога. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]