Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2019 12:43

Вплив обліку на стратегію розвитку бізнесу

Спеціаліст із виявлення та усунення фінансових та податкових ризиків

Стратегічний менеджмент зустрічається всюди: в діловому світі, в приватному житті, в спорті, в політиці, а також перекликається із бухгалтерським обліком.

Якщо чесно, насправді ніхто не знає, що таке стратегія. Але те, що за кожною успішною компанією стоїть неперевершена стратегія – це гарантує кожен експерт. І наше завдання лише її зрозуміти та, по-можливості, скопіювати.

 Побудова стратегії, стратегічне управління, стратегічне керівництво – все це вважається стратегічним менеджментом, тобто процесом, який здійснюється конкретними людьми, з метою визначити та реалізувати свою місію. Іншими словами, саме майбутні умови, до яких прагнуть власники бізнесу і є задачами стратегічного менеджменту.

 Дієву «квінтесенцію» стратегічного менеджменту, а саме те, що дійсно потрібно знати, щоб вижити в конкурентному середовищі, сформулювати дуже непросто. Так само як і написати конкуруючу стратегію для бізнесу. Експерти мають спочатку зрозуміти саме поняття «стратегія» із всіма відтінками його сенсу,  перш ніж виховають в собі відчуття того, яку саме стратегію обрати та успішно реалізувати в компанії.

 Стратегічний менеджмент зустрічається всюди: в діловому світі, в приватному житті, в спорті, в політиці, а також перекликається із бухгалтерським обліком. Одні експерти систему бухгалтерського обліку розглядають як інформаційне забезпечення для стратегічного менеджменту, інші –  лише як його складова. Адже, з одного боку, бухгалтерський облік пасивно наслідує стратегію, не впливаючи на неї, а з іншого – облік відіграє активну роль у стратегічному менеджменті, виступаючи механізмом реалізації стратегії. І саме через існування різних співвідношень між системою обліку та стратегічним менеджментом керівники не мають можливості побудувати єдину концепцію розвитку бізнесу, поєднуючи між собою облік та менеджмент. Хоча в кризові часи таке поєднання особливо актуальне.

 Ситуація може виглядати інакше, якщо розглядати систему бухгалтерського обліку, як невід’ємну складову стратегічного менеджменту. Тому пропоную декілька варіантів взаємозв’язку стратегічного менеджменту та бухгалтерського обліку, та моє бачення того, як бухгалтерський облік може стати ключовим інструментом для побудови стратегії розвитку бізнесу.

 Система бухгалтерського обліку – об’єкт стратегії.

 Суть такого підходу в тому, щоб бухгалтерські дані використати як джерело інформації для побудови стратегії. Облікова інформація є надійним сканером результатів ефективних та неефективних рішень управлінців, в т.ч. в частині постановки бухгалтерського обліку на підприємстві.

Прикладом застосування цього підходу може стати стратегія передавання функцій штатного бухгалтера зовнішньому спеціалісту (або на аутсорсинг). Для успішної реалізації такої стратегії керівник обов’язково має визначитися із цілями та планами її досягнення (напр. скорочення витрат на облікові процедури), та врахувати рекомендації. Також підприємець має розробити набір програм, бюджетів і перелік процедур, які повинні бути виконані для ефективного та швидкого переходу на позаштатне ведення бухгалтерського обліку: знайти спеціаліста чи аутсорсингову компанію, обговорити умови співпраці, зазначити чіткий перелік послуг, встановити кількісні та якісні вимоги щодо їх виконання, звільнити штатного бухгалтера. Крім того, важливо не забувати про постійний моніторинг і контроль за процесом реалізації обраної стратегії організації обліку на підприємстві. 

 Запровадження стратегічного обліку для розуміння середовища підприємства.

 Можна виділити окремий напрямок обліку – стратегічний, як поєднання фінансового та управлінського. Складність реалізації даного методу полягає в тому, що постановка стратегічного обліку вимагає внесення значних змін в облікову політику підприємства та вимагає всебічної трансформації вже існуючих правил псбо. Нажаль на сьогодні я не зустрічала повноцінних напрацювань експертів, які б надали змогу законно об’єднати в єдину систему стратегічного обліку всі існуючі принципи і правила ведення обліку, та створили би нові методологічні інструменти для ефективної реалізації даної стратегії.

Бухгалтерський облік як інструмент інформаційного забезпечення процесу стратегічного менеджменту

 Суть такого методу в тому, що бухгалтерський облік є забезпечуючою підсистемою стратегічного менеджменту, тобто таким собі генератором інформації для розробки проектів стратегічних рішень чи надійним джерелом інформації для проведення стратегічного контролю. При цьому, бухгалтерські дані у вигляді фінансової та управлінської звітності, можуть доповнюватися на підставі використання традиційних альтернативних облікових інструментів: оцінки, додаткової аналітики, розкриття додаткових показників фінансової звітності (у примітках) або розробка нової управлінської звітності.

 Бухгалтерський облік, як система стратегічного менеджменту щодо перерозподілу ресурсів в економіці.

 Можна впевненого говорити, що фінансова звітність є ключовим інструментом при наданні інвесторами переваги тому чи іншому підприємству, а її - є засобом впливу на інвестиційну та позичкову політику користувачів. Адже не секрет, що наявні у підприємства інвестиційні та позичкові ресурси вкладаються в той бізнес, показники фінансової звітності якого відповідають встановленому рівню ризику та доходності інвесторів та позичальників.

 В залежності від типу визначеної стратегії підприємства, бухгалтерський облік може стати ключовим інструментом її реалізації. Причиною тому може стати право, надане ЗУ «Про бухгалтерський облік», застосувати власну облікову політику, яка і задасть вектор показникам фінансової звітності. Іншими словами, підприємство має право із наданих в ПСБО альтернатив, періодично обирати ті методи обліку, які сприятимуть покращенню фінансового стану і підвищать ефективність залучення фінансових ресурсів. Головне при цьому не забувати, що часті зміни в обліковій політиці або відмова від прийнятих в минулому році положень можуть свідчити про існування негараздів в діяльності підприємства та відштовхнути потенційних інвесторів.

 Зрозуміло, що заради розвитку та конкуренції керівники компаній готові на все: віддати облік на аутсорсинг, запровадити новий вид обліку чи маніпулювати положеннями облікової політики. Але ніхто не дасть гарантію чи буде обрана стратегія правильною та оптимальною. Все залежить від довготривалості перспективи стратегічних рішень, які приймаються з урахуванням певних обставин. Саме тому, будуючи стратегію на підставі бухгалтерської системи, важливо отримати як умога більше даних і лише потім прораховувати можливі варіанти. Тільки так можна знизити ступінь невизначеності при прийнятті рішення та зрозуміти куди рухатися далі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]