Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.09.2020 10:39

Неконституційна таємниця

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Нещодавно на сайті НААУ розміщено лист “щодо питання участі захисника у кримінальному провадженні, яке містить відомості, що становлять державну таємницю” .

Нещодавно на сайті Національної асоціації адвокатів України розміщено лист начальника Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України  №26/2-4804  від 05.08.2020р. “щодо питання участі захисника у кримінальному провадженні, яке містить відомості, що становлять державну таємницю” .

“Комплексно опрацювавши питання”, у Департаменті зробили висновок, що адвокати мають керуватися нормами Порядку організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах в установах і організаціях, затведженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2013р. №939.

Посилаючись на пункти того Порядку, охоронці державної таємниці очікують від адвокатів фотокарток розміром 3.5 на 4.5 см, довідок про проходження психіатричного огляду і багато чого ще. Не забуто і про технічний прогрес. Фотокартки адвокати мають подати не чорно-білі, а кольорові.

Одна проблема. У Службі безпеки України чомусь забули про Конституцію.

Відповідно до ст. 57 Конституції України кожному гарантується право знати свої права і обов'язки. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними.

А затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2013р. №939 Порядок не опублікований. Оскільки “для службового користування”.

Текст Порядку  не надають  навіть на запит ні Кабінет Міністрів України, ні СБУ.

А тому  визначати обов’язки адвокатів так званий Порядок-939 не може, оскільки це суперечить Конституції.

Направив до СБУ вимогу відкликати листа №26/2-4804  від 05.08.2020р.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]