Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2018 22:17

Більше тисячі слів ...

Адвокат, кандидат політичних наук, член Ради адвокатів міста Києва

На кону новий закон про адвокатуру, що має по іншому регулювати як діяльність адвокатів, так і їх організаційну внутрішню складову – самоуправління.

       Не тільки на Сході України відбувається війна світоглядів. У мирному Києві розгорнулось не менш важливе протистояння, яке із впевненістю можна назвати «Часом битви за Адвокатуру».  

        На кону новий закон, що має по іншому регулювати як діяльність адвокатів, так і їх організаційну внутрішню складову – самоуправління. Зазначу, що більше і більше стає тих, хто відкрито закликає підтримати Законопроект про адвокатуру, відомий під № 9055. Будемо реалістами - законопроект вимагає певних технічних доопрацювань, але в цілому він відповідає вимогам та викликам сучасності, а в деяких аспектах – якісно вирішує існуючі кричущі проблеми адвокатської спільноти. 

       Серед тих, кто підтримує законопроект, - і  прогресивна молода адвокатура, і учасники Програми «Адвокат Майбутнього», політики, громадські організації. Експерти Ради Європи схвально відгукнулись про ПЗУ № 9055. Партнери провідних українських юридичних компаній також відкрито заявили – змінам в адвокатурі бути! 

      Позитивно сприйняли законопроект Лабораторія законодавчих ініціатив, Асоціація правників України,  Transparency International Ukraine, ГО «Крим_ SOS», Асоціація адвокатів України, Реанімаційний Пакет Реформ.

      І ось 4 грудня 2018 року перелік тих, хто підтримує реформи в адвокатурі, поповнився дуже впливовою підтримкою: до депутатів Верховної Ради звернулись представники Світового Конгресу українських юристів. На їх думку прийняття законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»  стане важливим кроком з одного боку - для реального забезпечення можливості отримання якісної правничої допомоги, а з іншого – сприятиме перетворенню адвокатури на ефективний правозахисний інститут.

       Ви маєте можливість ознайомитись із повним текстом звернення Світового конгресу  (сканована копія додається), та від себе додам наступне.

          Від адептів діючого закону ми чуємо про неприпустимість прийняття 9055 з причин... а ось тут і є саме цікаве – усі аргументи, наведені ними, відразу набувають саркастичного статусу міфів. Ми вже бачили, як ці міфи розвічуються цитатами з законопроекту. Факти – річ вперта, особливо, якщо це прописані факти.

       Однак на одному з обговорень законопроекту адепти протистояння нарешті відкрито заявили: як адвокати будуть без централізованого управління?! «Елементарно, Ватсон!», - цитуємо класика. Закладена в законопроекті децентралізація і є запорукою справжнього розвитку інституту адвокатури.

      Так адвокати матимуть можливість отримати такі органи адвокатського самоуправління, які діятимуть:

а) прозоро і відкрито;

б) без можливості чинити «дисциплінарний» тиск на адвокатів;

в) нарешті будуть репрезентувати справжні інтереси адвокатів.

Додамо до цього переліку розширення повноважень адвоката, посилення захисту адвокатської таємниці та гарантій адвокатської діяльності, усунення корупційної складової у доступі до професії, запровадження європейського підходу до організації та провадження діяльності адвокатом та багато інших позитивних нюансів.

Наче й непогано?! Адже ці сухі теоретичні визначення і є на практиці фундаментом для створення дійсно незалежної адвокатури України. А незалежний адвокат це справедливе правосуддя, чи не так, Друзі?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]