Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2021 17:03

Як не стати боржником за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення

Помічник начальника з кадрових питань, магістр права

Практичні поради від юриста про те, як запобігти заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Заборгованість за централізоване водопостачання та централізоване водовідведення станом на кінець липня 2021 року становить 6,5 млрд. грн., - такі дані наведені в експрес-випуску Державної служби статистики від 9 вересня 2021 року. В той же час за останній рік станом на 20.09.2021 року було винесено 18457 рішень та 16086 судових наказів щодо стягнення заборгованості за централізоване водопостачання та централізоване водовідведення . Про те, як запобігти заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення йдеться далі у статті.

Законодавче підґрунтя надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення

Сьогодні, правове регулювання щодо надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення здійснюється наступними нормативно-правовими актами:

• Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення»;

• Закон України «Про житлово-комунальні послуги»;

• Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»;

• Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність»;

• Постанова Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 року № 690 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення»;

• Наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27 липня 2008 року № 190 «Про затвердження Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України»;

• Наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 5 липня 2018 року № 130 «Про затвердження Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності».

Також необхідно враховувати нормативно-правові акти, що затверджуються органами місцевого самоврядування і діють на певній території. Ознайомитись з ними можливо, як правило, зайшовши на офіційний сайт відповідної громади або ж подати письмово офіційний запит з вимогою надання копій рішень відповідної громади щодо встановлення порядку централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, встановлення тарифів за дані послуги, встановлення норми водоспоживання та водовідведення, тощо.

Як запобігти заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення

Щоб запобігти заборгованості, по-перше, необхідно щомісячно сплачувати за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

По-друге, бажано при оплаті послуг, роздруковувати квитанцію за сплату таких послуг і зберігати її в окремій папці.

Щоб убезпечити себе та близьких від зараження COVID-19 можливо сплачувати в режимі онлайн – в особистому кабінеті відповідного комунального підприємства, за допомогою онлайн-банкінгу, різних мобільних застосунків на ваш вибір. Рекомендовано зберігати квитанцію за оплату в електронному вигляді, а ще краще – роздрукувати її, тобто мати квитанції за оплату послуг і в електронному, і в паперовому вигляді. Якщо представники комунального підприємства вам повідомлять про наявну у вас заборгованість за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення ви одразу будете мати докази сплати вами даних послуг вчасно і в повному обсязі.

По-третє, при здійснені оплати за житлово-комунальні послуги, в тому числі послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення необхідно:

• Вірно вказати актуальний IBAN рахунок комунального підприємства, що надає вам послуги;

• Вірно вказати ваш абонентський номер споживача;

• Період сплати за послуги;

• Попередні та поточні показники лічильника (за наявності);

• Розмір сплати, розрахувавши вартість послуги згідно актуальних тарифів.

По-четверте, періодично робіть запити в письмовій або усній формі (на ваш вибір) до комунального підприємства щодо поточного фінансового стану вашого абонентського рахунку з метою запобігання конфліктних ситуацій щодо сплати за надані послуги.

Як запобігти стягненню заборгованості в судовому порядку

Інколи в житті можуть виникнути фінансові труднощі, а тому може виникнути заборгованість за житлово-комунальні послуги, в тому числі за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Якщо справа щодо заборгованості буде передана до суду, то окрім сплати наявної заборгованості, потрібно буде сплатити також і за судовий збір, встановлений Законом України «Про судовий збір», а саме:

• В разі позовного провадження 1,5 % ціни позову або не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270 гривень);

• В разі наказного провадження 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (227 гривень).

Щоб запобігти судовому провадженню щодо стягнення заборгованості, а сплатити заборгованість частинами, є можливість підписати договір про реструктуризацію боргу, попередньо подавши заяву щодо бажання укласти даний договір та додати документи, що підтверджують неможливість вчасно і в повному обсязі погасити наявну заборгованість за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Підсумовуючи весь матеріал, варто наголосити на наступному:

• Вчасно сплачуємо за послуги згідно встановлених актуальних тарифів щомісяця;

• Зберігаємо квитанції про оплату за послуги;

• Періодично уточнюємо інформацію щодо поточного фінансового стану вашого абонентського рахунку в комунальному підприємстві, що надає такі послуги;

• У випадку розбіжностей щодо оплати за послуги та наявності заборгованості вирішуємо спір в досудовому порядку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]