Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2022 16:19

Перемога ТСК або як правосуддя наздоганяє "чорних нотаріусів"

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Справедливість наздоганяє тих, хто використовує цю професію не за призначенням та береться за сумнівні оборудки з державними реєстрами.

З лютого в Україні був частково обмежений доступ до державних реєстрів, зокрема, реєстру нерухомості. Це було зроблено в цілях безпеки: аби громадяни та бізнес не постраждали під час війни ще й від рук шахраїв та «чорних» нотаріусів. З наслідками діяльності яких ми в Парламентській спецкомісії з питань захисту прав інвесторів до війни стикались регулярно, і продовжуємо «розгрібати» їх діяльність і досі. Однак, є і хороші новини, бо справедливість наздоганяє тих, хто використовує цю професію не за призначенням та береться за сумнівні оборудки з державними реєстрами.

Проект на $100 млн

Восени 2021 року на адресу ТСК з питань захисту прав інвесторів звернувся девелопер проекту Urban Kozin пан Самусєв. Його компанія «ZV Development» будувала великий житловий комплекс на Київщині із загальною вартістю проекту у $100 млн. Втім проект було зірвано, бо без згоди і присутності власника хтось «продав» його землю.

Схема, на жаль, банальна: земельні ділянки майбутнього комплексу в один вечір змінили власника в державному реєстрі на підставі намальованих документів і шахрайських дій нотаріуса. Не банальним виявився хіба той факт, що власник дізнався про це миттєво завдяки сповіщенню про зміни в реєстрі. Тож встиг впродовж години розшукати нотаріуса, який позбавив його землі.

Ним виявився Олександр Левашов з київського нотаріального округу. Причому він виявився настільки нахабним, що попри прибуття справжнього власника землі і виклик поліції спокійно завершив переведення активу на підставних осіб.

Власне, зухвалість схеми та її виконавців і мотивувала Парламентську спецкомісію з питань захисту інвесторів взятись за повернення справедливості. Справа стала для нас маркерною щодо можливості очистити нотаріальну спільноту від таких негідників, як Левашов.

За фактом цих подій, а саме підробки документів та незаконних реєстраційних дій, Національною поліцією порушене кримінальне провадження.

На засіданні Парламентської спецкомісії ми розглянули цей кейс і звернулись до Мінюсту, аби справу цього нотаріуса розглянула Вища кваліфікаційна комісія нотаріату (ВККН).

Справедливість для інвестора

Засідання ВККН, де розглядались скарги одразу на кількох «чорних нотаріусів», в тому числі Олександра Левашова, відбулось на початку вересня. В результаті Вища кваліфікаційна комісія нотаріату вирішила позбавити його доступу до реєстру та права займатись нотаріальною діяльністю. 

Парламентська спецкомісія Верховної Ради вважає це рішення ВККН великою перемогою всієї нотаріальної спільноти і скромним здобутком власне спецкомісії.

Оскільки воно дає важливий сигнал всім іншим нотаріусам, яких або примушують до незаконних дій з державними реєстрами, або які в погоні за наживою втягуються у незаконні оборудку з реєстрами самостійно. Для «чорних нотарусів» покарання буде незворотнім – це найважливіший сигнал за результатом засідання ВККН, не варто випробувати долю та йти на незаконні дії.

Бо через окремих осіб, які зловживають повноваженнями нотаріуса для рейдерства чужої власності, падає тінь на всю професію. Коли сумнівні оборудки з реєстрами мають наслідки, а учасники отримують реальне покарання, це найкращий запобіжник від рейдерства в майбутньому.

***

Щодо власника землі з нашого звернення, можна сказати, що він виграв серйозний бій за свій актив. Для остаточного повернення землі власнику триває судовий розгляд справи в рамках господарського судочинства. Парламентська спецкомісія з питань захисту прав інвесторів залишає за собою право парламентського контролю у цій справі. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]