Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.06.2022 17:34

Про 100 днів війни, ініціативу Прихисток та перемогу людяності

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Взаємна допомога та людяність - найкращі риси українців. Саме завдяки ним став можливим наш проект Прихисток.

Ці жахливі 100 днів війни проявили найкращі риси українців. Серед них взаємна допомога та людяність. Саме завдяки цьому став можливим наш проект Прихисток. Сьогодні це найбільша українська платформа із пошуку безкоштовного житла для наших біженців. За 100 днів він допоміг знайти тимчасовий дім для 352 тисяч українців!

Взаємна допомога

Пам’ятаю, як сайт писався у перший день війни. Ми були страшенно збентежені тим, що справдилось найгірше і почалось широкомасштабне вторгнення орків, а значить мільйони людей будуть змушені рятуватись від бойових дій.

Це мотивувало зібратись та діяти. Першу версію сайту наш знайомий ІТ-шник написав за один день, і ми запустились.

Ми з командою самостійно відповідали на дзвінки людей, а їх у перший же день було сотні. Тоді ж через соцмережі я закликала всіх, хто має можливість прихистити у себе людей, які рятуються від війни, зробити це. І була вражена, наскільки активно на цей заклик відгукнулись самі українці.

За перший тиждень роботи ми вже мали понад 1 000 пропозицій безкоштовного житла для тих, хто рятується від війни. І за це я безмежно вдячна нашим людям. Зараз таких оголошень понад 16 000 як в Україні, так і закордоном. За 100 днів роботи сайт відвідали 2,4 млн людей з 97 країн - і щодня ця цифра зростає.

Важливо, і це наша принципова позиція: все житло на сайті є безкоштовним. Ми притримувались цього критерію від першого дня і притримуємось досі.

Ми постійно доопрацьовуємо сайт.

На сайті наразі є зручний фільтр пошуку житла - по регіонах, а також можна відфільтрувати інші опції (наприклад, житло для родини з дитиною, домашнім улюбленцем тощо, кількість людей, які може прийняти одна родина тощо).

Наприкінці березня наш проект, який розпочинався як волонтерський, трошки «підріс» у статусі - Прихисток став офіційним державним ресурсом. Завдяки співпраці з Міністерством регіонального розвитку України, через сайт можна не лише подати оголошення, а й частково компенсувати вартість комунальних послуг громадянам, які приймають у себе переселенців.

Ця програма почала діяти з квітня, і на сьогодні маємо перші підсумки: загальна сума компенсації за розміщення переселенців, виплачена з держбюджету нашим гостинним власникам житла, становить понад 107,2 млн грн. В наступні місяці, за оцінками уряду, кількість громадян, які отримують компенсації, може зрости до півмільйона.

Роз’яснення та найбільш поширені питання про цю державну програму також доступні на сайті.

Рейтинги гостинності

Сьогодні на Прихистку можна знайти тимчасове житло в абсолютно всіх регіонах України. За ці 100 днів роботи склали своєрідні рейтинги найбільш гостинних областей та країн.

Якщо говорити, з яких областей надходить найбільше оголошень про безкоштовні прихистки для наших біженців, найбільш гостинною наразі є Львівщина. Сьогодні там доступні 3192 пропозицій вільного безкоштовного житла.

На другому місці – Дніпропетровщина, де можна знайти 2 647 варіантів прихистку. Не набагато менше активних пропозицій на Вінниччині – 2 617.

Замикають п’ятірку Київська та Рівненська області, де доступні 2 438 та 2 331 пропозицій відповідно.

Якщо говорити про ТОП-5 країн, які запропонували на сайті Прихисток найбільше житла для українців, – це Польща, США, Німеччина, Італія та Румунія.

Загалом га сайті Прихисток наразі понад 3 000 активних пропозицій тимчасового безкоштовного житла для українських переселенців закордоном.

Війна триває, а це означає, що запит на житло для українців буде і в майбутньому. Тому дуже важливо, аби кожен з нас міг розповісти про сайт #Прихисток вашим друзям, колегам, знайомим в Україні та закордоном. Для іноземців, які готові допомагати, ми розробили короткі інструкції англійською.

***

На сьогодні #Прихисток залишається найбільшим ресурсом, створеним українцями, для взаємної допомоги. І я пишаюсь кожним, хто не побоявся і відкрив свої двері для тих, хто рятувався від обстрілів та потребував допомоги. Саме цим, людяністю та щирістю, ми відрізняємось від росіян. Цивілізаційно. І саме тому Україна обов’язково переможе!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]