Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2022 16:13

Діджиталізація в Дії або як починалась держава у смартфоні

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Онлайн-прописка в кілька кліків та одна з найкращих податкових систем для ІТ-сектору у світі, - представлено нову версію Дії

Стартувала головна digital - подія року - саміт Дії. Згадала як все починалось в 2019 році…

Пам'ятаєте скільки сил та часу ми раніше витрачали для оформлення якоїсь довідки: добратись, знайти «ті самі двері», вистоявши чергу, з'ясувати, що це не ті самі двері, і відстояти ще одну чергу в сусідніх дверях або віконечку... Не кажучи вже про побутову корупцію за «пришвидшити», «порішати, щоб нікуди не їхати» і так далі.

Тому в січні 2019, коментуючи програму тоді ще кандидата в Президенти Володимира Зеленського, я запропонувала створити «державу в смартфоні». Таку собі «Дежраву.24» на кшталт застосунків прогресивних українських банків, які дали можливість українцям не їздити по відділеннях банків і не стояти годинами в черзі, а проводити більшість операцій самостійно з власного телефону.

Тоді це звучало як “wow”, напевно це буде складно. Але всі розуміли, що це фантастичний спосіб зменшити корупцію, зекономити людям час, розвернути державу обличчям до людей та, зрештою, повернути українцям їхню гідність.

Я рада, що ідея прижилась і зрештою Михайло Федоров з командою професійно рік за роком, послуга за послугою втілюють мрію про “державу.24” в додатку “Дія”. Тепер все просто. Дія стала синонімом зручності, а застосунком сьогодні користується кожен четвертий українець. Більше 1 млн громадян використовують портал Дія.Бізнес. Про результат роботи Мінцифри за два роки говорять понад 70 держпослуг у форматі онлайн.

Найпопулярніші з них:

- міжнародний COVID-сертифікат про вакцинацію;

- довідка про доходи;

- реєстрація ФОП;

- свідоцтво про народження дитини;

- електронний підпис та інші.

Бізнес має свої переваги у роботі із Дією: можливість подати податкову декларацію платника єдиного податку — ФОП; зміна інформації про ФОП, що зберігається в Єдиному державному реєстрі, закриття ФОП.

Сьогодні Мінцифри представляє оновлену версію Дії. У ній з’явиться довгоочікувана можливість змінювати місце реєстрації всього в кілька кліків, нові електронні документи та одна з найкращих податкових систем для ІТ-сектору у світі - Дія.City.

Нарешті епоху тяганини з паперами та нескінченними чергами замінять доступні послуги в один клік. Хочеться, аби і для бізнесу швидше запрацювали нові модулі, здатні надавати «реальним проєктам» послуги, а державі — чесно виконувати свою роботу. Це прискорить перехід України в режим "без паперів".

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи