Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2020 15:39

Обов’язковий роздільний платіж ПДВ у Польщі

Юрист, фахівець з фінансів та оподаткування, керівник та власник української та польської компанії Enomi Consulting LLC

Обов’язковий роздільний платіж ПДВ у Польщі - з 1 листопада 2019 року набирають чинності зміни до Закону про ПДВ

З 1 листопада 2019 року набирають чинності зміни до Закону про ПДВ, щодо обов’язкового роздільного платіжу за товари та послуги відповідно.

Це стосується будівельних послуг, виробів з металу, комп’ютерів, електричних та електронних пристроїв, програмного забезпечення, автозапчастин та вугілля. ​За ​повни​м​ перелік​ом​ товарів та послуг Ви можете ​звернутись до нас.

​​Механізм обов’язкового розділеного платежу застосовується до операцій купівлі-продажу товарів та послуг, якщо  сума рівна чи вища 15 000 зл брутто. Зверніть увагу, що якщо договір підписаний на суму понад 15000 злотих, а фактури виставляються на суму менше 15000 зл., то в цього випадку повинен застосовуватись механізм розділеного платежу.

​​Також це передбачає ліквідацію зворотнього обтяження на будівельні послуги. В фактурах знову потрібно враховувати суму VAT 23% або 8% ​​в житловому будівництві.

Виплати здійснюватимуться з поділом на суму нетто – оплата на основний рахунок продавця, та суму ПДВ – які будуть перераховані на рахунок VAT, який автоматично був створений для компаній банками.  Немає необхідності зазначати рахунку ПДВ на фактурі, банки автоматично будуть перераховувати кошти на рахунок ПДВ по податковому номері ( NIP) одержувача переказу.

Зверніть увагу на додаткові обов’язки для :

Продавця – необхідно зазначати у фактура «механізм розділеного платежу» (MECHANIZM PODZIELONEJ PŁATNOŚCI)

Покупця – здійснення платежів за фактурами з поміткою про метод розділеного платежу за допомогою розділеного переказу.

Вводячи переказ в банку, вам потрібно буде вказати податковий ідентифікаційний номер (NIP) рахунку контрагента, суму брутто, а також суми ПДВ. Важливо перевірити, чи номер рахунку одержувача відображається у білому списку платників податків на додану вартість перш ніж здійснити переказ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]