Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2022 06:28

Проект Закону про компенсацію за знищене нерухоме майно (способи та форми компенсації )

Адвокат (судовий захист), магістр права

Проект Закону про компенсацію за знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій спричинених військовою агресією РФ (способи та форми надання компенсації )

На сайті Верховної Ради України з’явився текст проекту Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації».

Способи та форми компенсації:

1) грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів  на поточний рахунок отримувача;

2)  об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

3) фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

(!!!) Компенсація визначається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо.

А) Грошова компенсація надається за: 1) пошкоджений об’єкт нерухомого майна (у тому числі за пошкоджене спільне майна багатоквартирного будинку; 2) знищений об’єкт нерухомого майна - приватний житловий будинок, садовий та дачний  будинки.

Розмір грошової компенсації визначається за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження.

Під час проведення оцінки вартості відновлення пошкодженого об’єкта нерухомого майна встановлюється ступінь пошкодження та ціна його відновлення.

Б) Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна надається за знищений об’єкт нерухомого майна та здійснюється шляхом фінансування будівництва нового об’єкта нерухомого майна з рівноцінною площею (у тому числі житловою), типом (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок,  садовий та дачний будинок) та функціональним призначенням.

Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомого майна.

Приватні житлові будинки, садові та дачні будинки зводяться на земельній ділянці, на яких вони розміщувались, а кількість кімнат в об’єкті нерухомого майна, що надається, не може  бути меншою за кількість кімнат у знищеному об’єкті нерухомого майна.

В) Компенсація у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку надається за бажанням отримувача компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна - багатоквартирний будинок.

Розмір компенсації у вигляді фінансування виконання будівельних робіт визначається за результатами оцінки вартості відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку з урахуванням ступеню його пошкодження.

Пріоритетне право на отримання компенсації мають:

  • багатодітні сім’ї;
  • особи з  інвалідністю I та II груп;
  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені частиною першою статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Джерелом фінансування компенсації є:

  • фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації;
  • міжнародна технічна та/або поворотна або безповоротна фінансова допомога;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]