Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2020 12:43

Інвестиції в нерухомість в часи пандемії та після

Засновник та керуючий партнер компанії КиївБудДевелопмент (KBD), голова Асоціації сміттєпереробників України

Незважаючи пандемію COVID-19, ринок нерухомості в українських містах не простоює. Хоча епідемія, безумовно, внесла свої корективи

Інвестиції в нерухомість традиційно вважаються найбільш стабільною для збереження та примноження капіталу. 

На фоні глобальної пандемії та постійних локдаунів, значної девальвації національної валюти та відповідного падіння купівельної спроможності українців, економіка перетерпає складні часи, але тим не менше наразі відбувається будівельний бум та попит на житлову нерухомість все більше зростає. 

Люди вже не хочуть сидіти просто в квартирах, або в задушливих приміщеннях, вони прагнуть до збільшення площ де є простір для кожного. 

Загально-економічна ситуація в Україні 

Рівень ВВП

Кабмін прогнозує, що у зв'язку із негативним впливом пандемії коронавірусу ВВП України у 2020 році може впасти на 4-8% порівняно з 2019 роком.

У 2021 році, згідно з прогнозом, ВВП виросте на 4,6%.

Данні https://www.epravda.com.ua/

Обсяги інвестицій в нерухомість серйозно змінювалися і під час попередніх криз, але загальним трендом після закінчення часу було збільшення обсягу інвестицій в даному секторі, що є природним фактором зростання, також відповідно до зростання економіки. Адже нерухомість як і раніше пропонує привабливу прибутковість у порівнянні з іншими типами активів.

Сектор комерційної нерухомості наразі має певні труднощі. У звіті JLL повідомляється, що загальний обсяг інвестицій в комерційну нерухомість в першому півріччі 2020 знизився на 29% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Поточна криза відбилася на вакантності площ офісних і торгових центрів.

Поточна ситуація з пандемією COVID - 19 стимулювала попит на житлову нерухомість, що в перспективі може дати новий стимул для розвитку масштабних девелоперських проектів. 

Привабливість українського ринку нерухомості для іноземних інвесторів також зростає. Експерти відзначають, що це пов'язано зі зменшенням кількості якісних і доступних активів в інших країнах Європи. Український ринок нерухомості поки що недооцінений.

Найвигіднішою інвестицією буде вкладення у первинне житло, адже продати на вторинному ринку його може бути набагато дорожче.

Формально у квартир на первинному ринку набагато більше плюсів, ніж у житла з історією. Адже первинка може похвалитися новими комунікаціями, хорошими дворами і системою безпеки. А ось вторинне житло в нашій країні знаходиться далеко не в найкращому стані, та ще й у нього масово закінчується термін експлуатації у нього масово закінчується термін експлуатації.

Зараз ринку з'являється все більше об'єктів бізнес та преміум-класу, які залучають потенційних інвесторів своєю конкурентною перевагою і можливістю отримання прибутку в доступному для огляду майбутньому. Також у таких будинках є безліч переваг: територія, паркінги, охорона, інфраструктура, сервіс тощо.

У заміських будинків, які наразі стають все більш привабливими для інвестицій, ще більше переваг, ажде з пандемією ми почали все більше цінувати спокій та простір. Наразі відбувається значний попит на приватні будинки з оптимальною для невеликої сім'ї площею. Особлива увага приділяється заміським котеджам в котеджних містечках з розвинутою територією.

Що буде після пандемії ми можемо тільки здогадуватись, але точно незважаючи на ризики, пов'язані з інвестиціями - житло до сих пір залишається одним з найкращих способів зберегти і примножити свій капітал, особливо якщо правильно і з розумом вибрати об'єкт для інвестування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]