Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2018 16:56

Легалізація криптовалюти: бути чи не бути?

Громадський діяч. Офіцер запасу. Експерт з нацбезпеки і оборони. Учасник програми Україна-НАТО

«Криптовалюта», «Біткойн», «майнити» – ці слова наразі все частіше зустрічаються у щоденному вжитку… Можливість вкладення коштів у нові технології та здійснення фінансових операцій поза державним контролем, аналітика щодо подальших приб

«Криптовалюта», «Біткойн», «майнити» – ці слова наразі все частіше зустрічаються у щоденному вжитку… Можливість вкладення коштів у нові технології та здійснення фінансових операцій поза державним контролем, аналітика щодо подальших прибутків від продажів криптовалюти і навіть опція розплатитись Біткойнами за авіаквитки – все це наразі на слуху.

Глобальна економіка трансформується та модернізується, і тому варіації на тему електронних грошей – це закономірність.

До речі, ще в середині 1960-х український академік Глушков заклав потужний базис для створення електронних грошей в рамках роботи над загальнодержавною автоматизованою системою, завдяки котрій мав здійснюватися безгрошовий перерозподіл сукупного національного продукту, але для Радянської системи це видалось занадто, і розробка так і канула в літу, проте наприкінці 1970-х в США вже з явилась своя система електронного переказу коштів.

Незважаючи на те, що «визнання Біткойну» в якихось країнах означає лише дозвіл на торгівлю криптовалютою на спеціалізованих товарних біржах, доречними виглядають законодавчі ініціативи, покликані трансформувати валютне законодавство з урахуванням появи на валютному ринку криптовалют.

Зокрема, у Верховній Раді України зареєстровано три законопроекти для врегулювання цього питання:

№ 7183 «Про обіг криптовалюти в Україні», у котрому пропонується визначити порядок створення та діяльності криптовалютної біржі, моніторингу всіх криптовалютних транзакцій, ідентифікації суб’єкту криптовалютних операцій;

Серед змін, котрі прописані у законопроекті № 7183-1 (альтернативний) «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні», в тому числі, можна побачити застосування адміністративних покарань за незаконне видобування криптовалют, визначити терміни, пов’язані з криптовалютами, механізми фінансового моніторингу на ринку криптовалют, ліцензування діяльності фінансових установ, що надають фінансові послуги на ринку криптовалют, оподаткування операцій із застосуванням криптовалют.

№ 7246 «Про внесення змін до Податкового Кодексу України (щодо стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні) – націлений врегулювати вітчизняне Податкове законодавство у зв’язку з появою криптовалют на фінансовому ринку.

Чи буде врегульовано на законодавчому рівні питання обігу криптовалюти в України, зокрема, стосовно оподаткування, - буде залежати від політичної волі, але наразі ми маємо можливість як здобути ще одне джерело надходжень коштів від податків до бюджету країни, так і йти в ногу з часом нових технологій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]