Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2020 17:05

Що протиставити національної мережі, якщо ти локальний гравець?

Співзасновник "Служби розвитку ритейлу"

На що звернути увагу, щоб з часом розвинутися в стабільну мережу, яка міцно стоїть на ногах принаймні у локальному масштабі?

Роздрібний ринок влаштований таким чином, що з початкової безлічі одиничних торгових точок різних власників, які працюють виключно в рамках своєї локальної торгової зони, завжди з часом проявляються мережі. З кожним роком вони ростуть, включаючи до свого складу поодинокі точки, будуючи нові або реконструюючи чинні об'єкти, поступово витісняючи з ринку менш успішних і дрібних конкурентів, стаючи довгостроковими лідерами в національному масштабі.

Така ситуація відбувається у всіх країнах, де існує ринкова, не надто жорстко регульована державою економіка. Приватні підприємці та невеликі компанії тисячами роблять ремонти в орендованих приміщеннях, укладають договори з постачальниками, набирають персонал, завозять товар, відкриваються в обрамленні кульок і веселої музики, і... тисячами закривають свої магазини, оскільки прийняли неправильні рішення на старті або не витримали економічного тиску з боку конкурентів, які вже існують, згодом.

Якщо ви тільки замислюєтеся про відкриття свого першого магазина, або вже відкрили один або два, але їх показники поки вас не вражають, зрозуміло, ви вивчаєте, як вам долучитися до тих поодиноких щасливчиків, які все ж успішно пройшли через неспокійні води становлення свого роздрібного бізнесу.

На що ж звернути увагу, щоб з часом розвинутися в стабільну мережу, яка міцно стоїть на ногах принаймні у локальному масштабі?

1. Ретельне опрацювання концепції вашого майбутнього магазину, або оптимізація того, що вже існує. Які тренди актуальні не просто зараз, але й планують розвиватися як мінімум в середньостроковій перспективі? Як буде виглядати зовнішній вигляд вашого магазину, чи буде він привабливим для розпещеного різноманітністю покупця? Як буде розставлене обладнання всередині, чи правильно реалізовані допоміжні приміщення, як справи зі світлом, звуком і кольоровою гамою?

2. Визначення локації, де ваш магазин зможе стати лідером. Які показники має пропонована локація, чи варто спробувати в іншому місці? Скільки тут потенційних покупців, і чи не зіпсують плани конкуренти?

3. Правильне складання кошторису на ремонт, ретельне опрацювання викладення товару, грамотний підбір персоналу і постачальників. Чи все ви зробили правильно, або упустили якісь важливі деталі? Чи не буде неефективних витрат або некомпетентних співробітників в процесі запуску і після нього?

4. Якщо магазин вже працює — обов'язково проводите моніторинг всіх його параметрів, а не фокусуйтесь тільки на фінансових, які дуже важливі, але не показують всієї повноти картини. Чи привітні ваші співробітники? Чи немає простроченого або непотрібного товару? Чому люди приходять або, навпаки, ігнорують вас? Що ви можете поліпшити в кожному з сотень елементів роботи магазину, щоб він був максимально привабливим для вашої аудиторії?

5, але найголовніше — якщо поруч з вами вже щосили працює магазин національної мережі, який вам буде вкрай складно обігнати за закупівельними цінами, універсальності концепції або професіоналізмі в заповненні вакансій, удвічі більш важливо правильно визначити, реалізувати та розвивати ті якості вашої торгової точки, які будуть відрізнятися від мережевого конкурента в кращу сторону.

Основна фішка одиничного магазину або невеликої мережі — це сервіс з людським обличчям. Не суцільний потік людей в годину пік, втомлені касири та стелажі, що не встигають поповнюватися, а теплі бесіди з постійними покупцями, продумана до дрібниць унікальна атмосфера і максимально повне задоволення тих локальних потреб людей, які ніколи не зможе закрити національна мережа.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]