Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2021 11:10

"Одеська кільцева". Хто допоможе вирішити проблему із дорогою-довгобудом

Ексголова Державної служби морського та річкового транспорту України (2018-2019)

Усі українські "міста-мільйонники" мають дві спільні родові проблеми.

Перша – розвиток цих міст стримують нереалізовані ще з радянських часів інфраструктурні проекти. Друга – про ці проекти мери міст згадують лише під вибори, а коли «електоральні змагання» закінчуються – знаходять усі можливі приводи, чому проблеми з інфраструктурою вирішити не можна. 

Яскравий приклад цьому – Одеса, «південна столиця» України, «туристичний магніт» та один із найважливіших економічних центрів нашої країни, де розташований зокрема один із найбільших портів держави.

Проблема заторів для «Південної Пальміри» є по суті «вічною». Але також «вічними» є спроби влади міста «під вибори» реалізувати проект побудови так званої траси «Північ-Південь», яка має сполучити між собою окраїнні райони Одеси в обхід центру. По суті, таку трасу за її конфігурацією можна назвати «Одеська кільцева». На перший погляд, все звучить прекрасно, але жодна влада Одеси так і не знайшла волі для реалізації проекту. 

Сади та кільцева дорога

Передісторія така. Вперше задум побудувати в Одесі трасу «Північ-Південь», яка б сполучала Київський і Суворовський райони міста, з’явилась наприкінці існування СРСР. Прокладку такої заклали в генплан міста, Радянський Союз розвалився, і до початку 2000-х років ресурсів на побудову дороги «Північ-Південь» не було. Окрему проблему створило те, що на місці майбутньої прокладки траси одесити встигли збудувати свої дачні будинки, які були потрібно зносити заради втілення інфраструктурного проекту. 

В проміжку 2007-2008 років мерія Одеси намагалась таки збудувати цю саму «Одеську кільцеву», але все вийшло доволі хаотично. Конкретної вартості цього будівництва влада міста тоді так і не назвала. Якась частина дачних будинків навіть була знесена, але цю спробу будівництва зупинила економічна криза 2008 року, і тепер окраїнні квартали Одеси іноді нагадують танковий полігон. 

Цікаво, що якісь спроби «реанімувати» такий проект були, і за оцінками, наприклад, зразка 2013 року траса «Північ-Південь» для Одеси мала би коштувати 8 мільярдів гривень. 

Труханова вистачило тільки на вживані трамваї

Стимул вийняти проект «Одеської кільцевої» із «довгої шухляди» влада міста отримала після 2014 року. Після російської окупації Криму в Одесу стало приїздити в рази більше туристів, і вулиці міста почали «задихатись» від заторів. Реформа децентралізації в Україні привела до того, що бюджети міст виросли в рази: наприклад, у тій же Одесі обсяг казни в 2015 році складав 3 мільярди гривень, а от в 2020 році – уже понад 10,5 мільярдів гривень. Відповідно, одеська влада на чолі з мером Геннадієм Трухановим почала демонструвати активність по темі реанімації проекту траси «Північ-Південь». 

У 2016 році  були повідомлення, що мерія Одеси замовила роботи по перепроектуванню «Одеської кільцевої» за 57 мільйонів гривень. У 2018 році – були повідомлення, що аналогічні роботи міська адміністрація Одеси замовила за 12 мільйонів гривень, в даному випадку мова була взагалі про прокладку тунелю. Але нюанс в тому, що увесь цей час Труханов та його команда лише використовували для «набирання електоральних балів» обіцянку збудувати нарешті епохальну «Одеську кільцеву».

Як виправдання одеський градоначальник і його соратники використовували аргумент про обмежені ресурси міської казни, але тут вони лукавили. Справді, із 10 мільярдів гривень міського бюджету у 2020 році на «капітальне будівництво» автотрас у місті влада Одеси змогла виділити тільки близько 400 мільйонів гривень, ще близько 500 мільйонів – слід було витратити на покриття збитків міського транспорту. Але окрім 7 мільярдів гривень затрат на соціальні видатки, ще 2,4 мільярди гривень – були відраховані у «фонд розвитку міста», по суті – лягли «мертвим вантажем».

Лише п’ять парковок у «Південній Пальмірі» працюють легально та регламентовано і приносять дохід в міську казну, всі інші – по суті розподілені між неформальними групами впливу у місті. Хоча в даному випадку мова про те, що впорядкування паркувального бізнесу могло б і дати потрібний дохід для прокладки «Одеської кільцевої», і також – зняти гостроту проблеми заторів на вулиці міста. 

Єдине, на що спромоглась за останні декілька років одеська мерія – це взяти кредит в 47 мільйонів євро на купівлю вживаних трамваїв, і представити цю оборудку як таку собі «трамвайну» версію траси «Північ-Південь»: по плану, куплені за кредитні гроші трамваї мають працювати саме на лінії «селище Котовського – центр Одеси», що зараз є найбільш завантаженою магістраллю Південної Пальміри.

«Велике будівництво» потрібне Одесі

У нас, коли говорять про розвиток міст, забувають важливий момент: кожне місто існує не саме по собі, а як частина держави. На її стабільність впливають проблеми в кожному куточку нашої країни, відповідно – держава може втручатись у вирішення «локальних» інфраструктурних проблем. 

У серпні 2020 року очільник Одеського облавтодору Андрій Донченко презентував концепцію, за якою «Укравтодор» мав би сам збудувати обхідну дорогу навколо Одеси, яка би дозволила прибрати з трас «Південної Пальміри» бодай вантажівки, що прямують в порт. Будівництво такої траси ще не стартувало. Однак було б логічно, якби новий очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков звернув увагу на проблему із довгобудом «Одеської кільцевої».

І відповідно – щоб далі цим проектом займалось уже безпосередньо Мінінфраструктури як представник держави, що володіє не тільки ресурсами, але й необхідною волею для прокладки подібних трас. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]