Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2022 15:30

Відмова у прийнятті до навчального закладу будь-якої форми власності

Правник, юрист

Роз’яснення для батьків та офіційних представників.

Кожен з нас в житті проходив етап отримання освіти в школі. Отримання середньої освіти гарантовано державою і прописано в основному законі України – Конституції. Як вказує положення статті 53 КУ Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Так, саме це є головною ознакою освіченої держави. Кожен громадянин України, іноземець, особа без громадянства на території України має отримувати середню освіту.

Варто згадати, що таке середня освіта та загальна середня освіта. Часто ці поняття плутають. Середня осв́іта — система середніх шкіл, навчально-виховних закладів для молоді, що закінчила початкову школу, яка дає або загальну, або професійну (спеціальну) освіту та право продовжувати навчання у вищих школах.

Загальна середня освіта — цілеспрямований процес оволодіння систематизованими знаннями про природу, людину, суспільство, культуру та виробництво засобами пізнавальної і практичної діяльності, результатом якого є інтелектуальний, соціальний і фізичний розвиток особистості, що є основою для подальшої освіти і трудової діяльності. 

Але сьогодні ми не про це!

Часто зустрічається, що заклади освіти відмовляються приймати дітей до школи чи порушують ряд нормативно-правових актів України.

При відмові дитині у прийнятті до навчального закладу наступає кримінальна відповідальність за статтею 183 ККУ. Санкція передбачає штраф та позбавлення права обіймати посаду, або займатися певною діяльністю до 3-х років. Бажаючих нести кримінальну відповідальність немає.

Варто нагадати, що згідно п. 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод: «кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку», а також принцип презумпції невинуватості, зафіксований також положеннями ч. 2 ст. 2 Кримінального кодексу України: «Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду». Це варто пам’ятати!

У зв’язку із введенням воєнного стану (Указ Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні») переважна кількість шкіл України організовує прийом  он-лайн, дистанційно, що надає можливість подавати документи з усіх куточків світу.
Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства освіти i науки України від 16 квітня 2018 року № 367, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 р. за № 564/32016 (посилання:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0564-18 ). 

Стаття 13 Закону України «Про освіту» гарантуючи право осіб на здобуття початкової та базової середньої освіти в закладах, що найбільш доступні та наближені до місця їх проживання, не обмежує їх право обирати інші заклади освіти.

Згідно із статтею 8 Закону України «Про повну загальну середню освіту» територіальну доступність повної загальної середньої освіти шляхом закріплення території обслуговування за комунальними закладами освіти (їхніми структурними підрозділами), забезпечують місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Важливо батькам і офіційним представникам перед візитом та/або подачею документів до школи поцікавитися, чи належить їх мікрорайон до певної школи і тільки тоді впевнено рухатися і подавати документи. Вся ця інформація (згідно статті 30 Закону України «Про освіту») має бути оприлюднена на сайті школи.
Пунктом 8 Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року № 684, визначено перелік документів, що підтверджують інформацію про місце проживання дитини. Вимагання будь-яких додаткових документів, не передбачених законодавством, є незаконним.

Це все добре, і з темою зарахування (прийому) до школи більш менш зрозуміло, але, що робити, коли відмовили і куди звернутися, щоб захистити своє право на освіту.

Якщо батькам/офіційним представникам неправомірно відмовили в прийомі до закладу освіти, у тому числі, якщо батьки мають зауваження до роботи адміністрації школи щодо питання прийому дитини до школи:

- обов’язково раджу звернутися з письмовою заявою до директора закладу з проханням прийняти до школи і у разі відмови вимагати письмову відповідь;

- варто роздрукувати із офіційного сайту школи всі прописані вимоги і підтвердити, що ваша дитина може бути зарахована;

- отримати довідку від директора навчального закладу за яким мікрорайоном закріплена школа;

- отримати в центрі надання адміністративних послуг довідку про місце реєстрації дитини, яка підтвердить, що ваш будинок відноситься до цієї школи і вона має право бути зарахованою;

- письмово оскаржити відмову до органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти. І якщо відповідний орган встановить, що вимоги Порядку ведення обліку дітей були порушені, він невідкладно має письмово повідомити заклад освіти про необхідність усунення цього порушення (пункт 14, розділ 1 Порядку).

- у разі, якщо буде некоректне поводження з батьками/офіційними представниками, записати це на диктофон, камеру, для пред’явлення

доказів порушення права на честь і гідність.

Ви маєте максимально зафіксувати порушення права дитини на отримання освіти у закладі, до якого звернулися.

Зібравши всі ці документи, пишіть заяву до правоохоронних органів та звертайтеся до суду, після чого буде відкрите кримінальне провадження і далі будуть розбиратися відповідні органи.

Наголошую, що ви маєте себе вести стримано і толерантно по відношенню до працівників закладу освіти. Ми проживаємо в правовій державі і у разі порушень прав людини буде невідкладне покарання.

Головне - дійте! Під лежачий камінь вода не тече! Закон завжди на стороні правди!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]