Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2022 18:17

Наочне підтвердження стрімкого зростання тіньового обороту тютюнових виробів

Економіст, експерт-аналітик

Акцизи на тютюн

Сьогодні по сімейним справам потрапив на площу Космонавтів у Києві. Побачив, як на вулиці, ні від кого не ховаючись, торгують нелегальними цигарками. Сфотографував. Продавчиня почала зі мною сваритися, чому фотографую без її згоди. На моє зауваження, що вона займається продажем нелегальної продукції, почала казати, що її поставили тут і ніхто з поліції їй зауважень не робить, тому все законно. Коли я сказав, що це лише вказує на кримінальний дах з боку правоохоронців та в цілому можновладців, відповіла, що вона “маленька” людина і взагалі таких точок по Києву сотні, якщо не тисячі.
У мене не було часу та бажання викликати поліцію. До того ж у чомусь вона була права. Буквально за 200 метрів по вулиці Єреванській побачив ще один вуличний лоток з реалізацією нелегальних тютюнових виробів. Фактично не тільки Київ, але вся Україна зараз потопають у нелегальних тютюнових виробах.
Причина стрімкого зростання тіньового обороту тютюнових виробів цілком очевидна — ціна на легальні цигарки надто контрастує зі стрімким падінням доходів пересічних українців. Тютюнозалежні не можуть від них відмовитись, але і купувати за сьогоднішніми цінами на них вони теж не можуть.
До речі, на наступний бюджетний рік заплановане чергове двадцятивідсоткове зростання акцизів на тютюнові вироби. Що створить ще більший розрив між реальними доходами пересічних громадян та ціною на тютюнові вироби. А це у свою чергу неминуче ще збільшить їхній тіньових оборот.
Від цього програє держава, легальні виробники тютюнових виробів та пересічні громадяни. Натомість це створює чудові умови для реалізації спільних інтересів кримінального бізнесу, корумпованих правоохоронців і можновладців, які забезпечують “владний дах”, та грантових так званих “борців з тютюнопалінням”. Всі вони добре заробляють на нинішній ситуації. Ніякі аргументи щодо необхідності накладання щонайменше дворічного мораторію на підвищення акцизів на тютюнові та алкогольні вироби з подальшим куди більш поміркованим їхнім щорічним зростанням на них не діятиме. Їхні особисті інтереси значно важливіші за державні. І навіть війна це не змінює.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]