Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2021 23:16

Агрохолдинги: нам так не жити

Економіст, експерт-аналітик

Податкова політика

«Кернел Холдинг» оприлюднив консолідовану річну звітність за 2021 фінансовий рік (фінансовий рік рахується з 1 липня попереднього року по 30 червня поточного року).

Зростанню фінансового добробуту пана Веревського можна лише позаздрити.

Згідно даних консолідованої річної звітності «Кернел Холдинг» за 2021 фінансовий рік виручка (дохід) становила 5,647 млрд. дол. США (це на 38% більше, ніж за 2019/2020 фінансовий рік), EBIDTA (показник, що дорівнює обсягу прибутку до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань) — 929 млн. дол. США

Виручка в сегменті переробки олійних культур — 1,75 млрд. дол США. Зростання, у порівнянні з попереднім фінансовим роком, склало 13%. Дані щодо виручки переробки олійних цікаві у контексті усвідомлення, що головний дохід «Кернел Холдинг» формується не від переробки соняшника, а від вирощування та експорту сільгоспсировини (зернових та олійних).

При цьому, переробка насіння соняшнику знизилася на 7%, у порівнянні з 2020 фінансовим роком, а реалізація соняшникової олії — знизилася на 6,7%.

Чистий прибуток склав — 513 млн. дол. США.

У порівнянні з попереднім роком — ріст у 4,3 рази (консолідована річна звітність «Кернел Холдинг» за 2019/2020 фінансовий рік).

Взагалі, можна зазначити, що прибуток за 2021 фінансовий рік дорівнюю сумарно прибуткам цієї компанії за чотири попередні роки.

І тут саме цікаве: сплачено податку на прибуток за 2021 фінансовий рік — 18 млн. дол. США.

Співвідношення суми сплачених податків до:

• EBIDTA — 2%

• чистого прибутку — 3,5%

Тобто, величезний агрохолдинг, не ховаючись, повідомляє, що оподаткування його прибутку складає лише 3,5%. Айтішники можуть лише з обуренням спостерігати за подібним рівнем оподаткування, бо їм доводиться платити 5 відсотків.

Секрет такого вдалого оподаткування полягає у тому, що більшість прибуткових підприємств "Кернел" знаходяться на 4-ій групі єдиного податку. Тобто, звільнені від сплати податку на прибуток. Вони сплачують фіксовану ставку з 1 га с/г угідь. Розмір ставок залежить від категорії (типу) земель, їхнього розташування.

Єдина вимога знаходження на 4-ій групі єдиного податку для юридичних осіб полягає у тому, щоби частка с/г товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнювала або перевищувала 75%.

Абсурдність цієї ситуації полягає, що для фізичних осіб-підприємців (аграріїв) існує обмеження — вони не можуть використовувати працю найманих осіб. Тобто, спрощена система для агрохолдингів, фактично, значно вигідніша ніж для фізосіб-підприємців.

Така схема цілком легально дозволяє агропідприємствам платити податків у багато разів менше ніж бізнесам в інших сферах діяльності. Тому не потрібно дивуватись, чому народні депутати парламентської фракції “Слуга народу” та депутатської групи “Довіра”, на яких має вплив власник «Кернел Холдинг» пан Веревський, голосують в унісон з владою. Збереження такої несправедливої та економічно абсурдної моделі оподаткування агрохолдингів забезпечується лояльністю влади до них.

Але крім того, така система оподаткування сама по собі стимулює суто сировинну модель сільгосппідприємств. Їм значно вигідніше вирощувати сільгосп. сировину та експортувати її. А потім ми задаємо собі питання, чому експорт агропродукції та продуктів харчування Нідерландів — маленької країни (сільгоспугіддя — 9 тис км2, для порівнянні — в Україні сільгоспугіддя становлять 420 тис км2) зі значної гіршими агрокліматичними умовами — складає щороку більше 100 млрд дол США, а України — лише 23-25 млрд дол США.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]