Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2021 19:02

Дефолту по державним боргам цього року не буде, але видатки доведеться скорочувати

Економіст, експерт-аналітик

Фінансування держбюджету у 2021 році

Обсяг державних боргів, які потрібно буде погасити у 2021 році (погашення основної суми та процентних платежів по ним - 585,13 млрд грн), не дає підстав казати про ймовірність дефолту цього року. Переважна частина погашень буде по внутрішнім запозиченням, тому з ними суттєвих проблем не виникне. Що ж до зовнішніх боргів, то ЗВР Нацбанку достатні для того, щоби він забезпечив погашення своїх зовнішніх зобов'язань і допоміг уряду провести його виплати.

Інша справа, що уряду у 2021 році потрібно ще 236 млрд грн десь додатково взяти для фінансування дефіциту держбюджету. Правда, заради коректності, слід зазначити, що з них 158,7 млрд грн — це кошти на обслуговування державного боргу. Тобто, ця сума вже включена у розміру держборгу, який потрібно буде погасити цього року.

Але навіть маючи це на увазі, вже зараз виглядає нереалістичним повне фінансування видатків держбюджету у 2021 році.

Особливо з урахуванням відсутності коштів від МВФ, отримання яких виглядає все більш примарним. Ну не хоче Президент Зе припинити цинічне розкрадання державних коштів в інтересах Коломойського та свого оточення, мати незалежні антикорупційні органи, боротися з корупцією, продовжити судову реформу, розпочату за часів президентства Порошенка. А саме це і є головною причиною, чому коштів від МВФ з великою ймовірністю цього року вже не дочекаємося.

До того ж, цілком проблематичними тоді виглядає і кредитна допомога Україні з боку Світового банку та ЄС.

За таких обставин, можна доволі впевнено казати, що значну частину видатків держбюджету у цьому році нічим буде профінансувати. Тому вже наприкінці весни, а можливо на початку осені, постане нагальна потреба у перегляді статей видатків держбюджету.

А все може бути, як і у 2020 році. Уряд під різноманітними приводами просто не профінансує певну часту видатків розвитку, передбачені законом про держбюджет на 2021 рік. Ми ж пам'ятаємо, що за невиконання законів, у тому числі закону про держбюджет, урядовців ніхто ніколи не карав.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]