Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2020 12:38

Обіг тютюнових виробів: лобіювання і як воно може нашкодити цілим галузям

Економіст, експерт-аналітик

Обіг тютюнових виробів

У парламенті продовжуються спроби врегулювати прогалини у законодавстві в частині оподаткування та регулювання обороту тютюнових виробів. Мені вже доводилося аналізувати ідеї пана Холодова.

Але він не один. Інші народні депутати теж намагаються залишити своє слово в удосконаленні адміністрування акцизного податку на тютюнові вироби та посилення контролю за їх обігом.

Так, Мар’ян Заблоцький зареєстрував законопроект 3044а. Як альтернативний до нього нардеп Євген Петруняк подав законопроект 3044а-1, а нардепи Данило Гетманцев, Вадим Галайчук та Олег Бондаренко — 3044а-2.

І як завжди у нас водиться, законотворча діяльність нардепів — це не тільки і не стільки про захист державних інтересів. Переважно захищаються чиїсь приватні інтереси.

Так законопроект 3044а настільки просякнутий інтересами певних гравців на ринку тютюнових виробів, що це виглядає зовсім кумедним. Автор проекту просто якийсь ходячий клон пана Холодова. Фактично він вигідний лише виробникам ТВЕНів (iqos, glo).

До речі, спочатку серед його співавторів був і сумнозвісний нардеп Олександр Юрченко. Але після зашквару, пов’язаного зі звинуваченнями у корупційній діяльності, зі співавторів його тихесенько прибрали. Але куди лобістську спрямованість законопроекту подіти?

Законопроектом пропонується зміна бази оподаткування та зниження ставок на ТВЕНи. Такі пропозиції нівелюють зміни, які набувають чинності з 01 січня 2021 року, внесені в чинне законодавство законом №466, і які передбачають «вирівнювання» оподаткування сигарет, сигарил та тютюнових виробів для електричного нагрівання, і таким чином забезпечують справедливу конкуренцію на ринку.

Запропоновані зміни зумовлять суттєві недонадходження до державного бюджету як в наступному 2021 році, так і протягом усього періоду до 2025 року (оскільки саме на такий період розрахований план підвищення акцизного податку на сигарети, ТВЕНи, а також іншу тютюнову продукцію). Також зміна розрахунку бази оподаткування з 1000 штук на 1 кг спричинить суттєве зниження частки акцизного податку в ціні одиничної пачки ТВЕНів.

Наприклад, згідно чинних норм Податкового кодексу з 1 липня 2021 року сума акцизного податку з 1 пачки ТВЕНів становитиме 29,13 грн., а у разі прийняття запропонованих змін законопроекту – вона становитиме тільки 11, 63, що практично втричі менше, аніж акцизний податок з 1 пачки сигарет.

Відповідно, зниження суми акцизу, в розрахунку на кожну пачку, призведе до значного недонадходження до державного бюджету, яке за попередніми підрахунками, за період з 2021 по 2025 роки, становитиме орієнтовно майже 7 млрд грн. Належних компенсаторів таких недонадходжень до держбюджету автором законопроекту не запропоновано, незважаючи на те, що надходження від чинної ставки акцизного податку вже закладені в проект Державного бюджету на 2021 рік. Отже, його ухвалення зумовить не тільки значні недонадходження до державного бюджету в період з 2021 по 2025 роки, але й спричинить додаткове розбалансування бюджету на 2021 рік.

В частині запровадження обмежень накопичення запасів тютюнових виробів перед підвищенням ставок акцизного податку законопроект повністю дублює положення неодноразово коментованого мною законопроекту №3016д, внесеного паном Холодовим.

Вже неодноразово зазначав, що подібні зміни порушують принцип стабільності та основні засади податкового законодавства, слугуватимуть стримуванням розвитку підприємств тютюнової галузі і їх внеску в економіку держави, створюють антиконкурентні умови через фактичну «фіксацію» позиції кожного з виробників на ринку, стабільне нарощування виробником якої унеможливлюється запропонованими нормами.

Окрім того, законопроект не враховує усю продукцію на ринку (наприклад, ТВЕНи) і по суті, створює переваги одним суб’єктам ринку, і вводить штучні антиконкурентні перешкоди для інших.

Альтернативний законопроект 3044а-1 теж не позбавлений лобістських ідей. Як і основний, він передбачає зміну бази оподаткування та зниження ставок на ТВЕНи.

Пропонується також скасування адвалору та мінімального акцизного зобов'язання для сигарил. Поряд з тим, законопроект передбачає підвищення адвалору для сигарет з 12 до 16%.

Очевидно, що це зумовить суттєву цінову різницю між дешевими марками сигарет та сигарилами, з одного боку, та сигаретами вищого цінового сегменту, які підпадають під вимогу сплати адвалору, з іншого.

Запропоновані зміни також є штучним антиконкурентним заходом на користь посилення позицій виробників сигарил на ринку. Про те, що це не зовсім відповідає практиці регулювання обігу тютюнових виробів в ЄС, годі і говорити.

Законопроектом також пропонується встановити фіксовану ставку акцизного податку на тютюнові відходи у 5 грн./кг. (Наразі Податковим кодексом передбачено ставку у 1139 грн/кг із щорічним 20% підвищенням до 2363,4 грн./кг до кінця 2024 року). Таке зниження ставки акцизного податку на тютюнові відходи відкриє можливість для зловживання цією нормою недобросовісними виробниками тютюнових виробів, тютюново-ферментаційними заводами, оскільки законодавством не передбачено механізму контролю за дотриманням чіткого розподілу тютюнової сировини та тютюнових відходів. Годі й говорити про те, що потреби в таких змінах немає, адже згідно Податкового кодексу реалізація відходів тютюнової сировини за умови документального підтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилізації взагалі звільняється від оподаткування.

При цьому слід зазначити, що цей законопроект має певні переваги у порівнянні з основним - 3044а.

Так, законопроект включає ТВЕНи до категорії тютюнових виробів, передбачає тривалий та достатній строк запровадження системи Track&Trace (1 січня 2024 року) (у порівнянні з 3044а, законопроект передбачає також застосування системи і до рідин, що використовуються в електронних сигаретах), вдосконалює чинні обмеження щодо накопичення запасів тютюнових виробів перед підвищенням ставок акцизного податку, поширивши такі обмеження на ТВЕНи та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також зобов’язує виробників рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вносити до Реєстру відомості про відповідне обладнання, на якому вони виробляються.

Незважаючи на загальне критичне ставлення до податкових новацій пана Гетьманцева, змушений зазначити, що проект закону 3044а-2, де він є головним співавтором, виглядає найбільш коректним та професійно підготовленим.

Законопроект не передбачає змін до чинних графіків оподаткування тютюнових виробів, ТВЕНів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, що забезпечить збалансованість та прогнозованість бюджетних надходжень та справедливу конкуренцію на ринку.

Законопроект вдосконалює чинні обмеження щодо накопичення запасів тютюнових виробів перед підвищенням ставок акцизного податку, поширивши такі обмеження на ТВЕНи, а також на виробників, діяльність яких триває менше 12 місяців (така новела запобігатиме виникненню ситуацій щорічної реєстрації виробником нової юридичної особи задля уникнення відповідних обмежень).

Також він передбачає запровадження автоматизованої системи контролю за обігом тютюнових виробів (Track&Trace), яка необхідна для посилення боротьби із незаконним обігом тютюнових виробів. Впровадження таких змін передбачено Планом заходів з реалізації Стратегії у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року.

На відміну від 3044а, даний альтернативний проект передбачає достатній час для належного впровадження відповідної системи (набрання чинності відповідними нормами – 1 липня 2024 року).

Проект закону теж містить норми, спрямовані на посилення контролю за розпорядженням сировиною тютюново-ферментаційними заводами та посилення їх звітності, і положення щодо вдосконалення регулювання Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет мають на меті зниження рівня незаконного обігу тютюнових виробів. Розробка таких законодавчих змін також є одним із пунктів Плану заходів з реалізації Стратегії у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року.

Попри загальне позитивне сприйняття законопроекту 3044а-2, змушений в чергове наголошувати, що найбільш ефективним механізмом протидії зростанню обсягів контрафактної продукції та форстолінгу є зменшення щорічних темпів зростання акцизних ставок на тютюнові вироби з 20 до 10 відсотків та підвищення їх у два етапи — з першого лютого та з першого серпня. І до цього питання народним депутатам та уряду доведеться повертатися. Правда, скоріше за все, коли масштаби контрафакту тютюнових виробів та обсяги недоотриманих податкових надходжень почнуть зашкалювати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]