Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2016 19:40

Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є

Державний уповноважений Антимонопольного комітету України (2015—2019)

Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є.

Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є.

Теодор Рузвельт

Мав рацію двадцять шостий президент Сполучених штатів… Як мав рацію: роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є.

Напевно, така формула життя є найбільш прийнятною й для людини й для установи.

З тим, що маєш

А має Антимонопольний комітет України спадок: справи щодо зловживання монопольним (домінуючим) становищем й з 2012 року, й з 2013 року.

Справи розпочаті, розпорядження державного уповноваженого Антимонопольного комітету України наявні, але не розглянуті. У спадок залишені.

 

Роби, що можеш

А що може робити Антимонопольний комітет України? Може тільки розглянути «спадкові» справи та постановити рішення, бо то його робота. Й не важливо коли та хто справу розпочав. Справа має бути вирішена.

 

Там, де ти є

А де ми є? Ми у 2016 році й неможливо закрити очі й зробити вигляд, що не бачили «спадкових» справ. От й там, де ми є, ми робимо, що можемо з тим що маємо…

Формула життя від Теодора Рузвельта прийнятна й для дій АМКУ.

Дії стосуються не тільки поточних справ Комітету. Комітет не полишає поза увагою й «спадкові» справи. Це, панове, до відома – кожна розпочата справа має бути й буде розглянута. У літу не кане жодна «спадкова» справа. Й та, що три роки тому, іншим складом АМКУ було розпочата. Й поточна, й майбутня.

Ось ще одна з таких «спадкових» справ розглянута та постановлено рішення. Негучна, нерезонансна, але відчуття того, що ти «… зробив, що міг зробити, з тим, що мав та там, де ти є…» надає відчуття добре зробленої справи, гідно виконаної роботи. Приємне відчуття.

Отже. У листопаді 2013 року була розпочата справа за ознаками вчинення Національною академією Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (Академія) порушення, у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку освітніх послуг з військової підготовки студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу, шляхом встановлення таких цін на послуги, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

Історія відкриття цієї справи на сьогодні вже неактуальна і достеменно історії не відома. Є факт, що справа відкрита, але чомусь не була розглянута.

З квітня 2016 року Комітет розпочав підготовку до розгляду цієї «спадкової»справи. Своєчасно отримав письмові повідомлення на свої запити від Академії, Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка, провів дослідження та підготовив попередні висновки по справі.

А ось липень 2016 року взагалі став для цієї справи «попутним вітром».

Комітет на початку липня виніс подання про попередні висновки у справі. Академія оперативно зголосилася на подання Комітету й 19 липня Комітет прийняв рішення по цій справі.

Суть справи невигадлива: заявник припустив наявність порушення Національною академією Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (м. Хмельницький) законодавства про захист економічної конкуренції, (п. 1 ч. 2 ст.13 та п. 2 ст. 50 ЗУ «Про захист економічної конкуренції»), а саме: зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку освітніх послуг з військової підготовки студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу, шляхом встановлення таких цін на послуги, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

Відповідно до ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» військова підготовка громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу проводиться у вищих військових навчальних закладах та у військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів.

Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького серед іншого надає освітні послуги з військової підготовки у вищих навчальних закладах за програмою підготовки офіцерів запасу (послугу).

Крім Академії (відповідача) в Хмельницькій області послугу з підготовки офіцерів запасу надає Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, в якому за програмою офіцерів запасу за 2010 – 2016 навчальні роки навчались студенти: Вінницького національного аграрного університету, Вінницького кооперативного інституту, Тернопільського національного економічного Університету, Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій, Тернопільського національного економічного університету, Хмельницького національного університету, Міжрегіональної академії управління персоналом, Хмельницького університету управління та права, Буковинського державного фінансово-економічного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Київського національного авіаційного університету, Київського національного університету харчових технологій, Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького.

Комітет дослідив матеріали й ті, що були, й ті, що надійшли, та зробив висновки:

1.      На базі п’ятдесяти вищих навчальних закладів проводиться військова підготовка;

2.      В Академії отримують послугу студенти, які навчаються за основною спеціальністю в Вінницькому торгівельно-економічному інституті Київського національного торгівельно-економічного університету;

3.      Студенти вільно, на власний розсуд, обирають собі виші для проходження навчання за програмою підготовки офіцерів запасу. Жодних обмежень не існує;

4.      Студенти споживають послугу в будь-якому виші за власним вибором в тому числі за межами областей, в яких проходять навчання;

5.      Порівняльний аналіз виявив, що більша кількість студентів отримує послугу в Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, а не в Академії;

6.      І в Академії, і в Кам’янець-Подільському університеті послугу отримають як студенти, що навчаються в тому ж виші, так і студенти інших вишів;

7.      Вартість навчання за програмою підготовки офіцерів запасу в 2016 році за весь період навчання в Академії становить 12 400 грн, у Кам’янець-Подільському університеті – 12 500 грн.;

Отже, Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького зазнає значної конкуренції з надання послуги, в тому числі з боку Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Комітет закрив провадження у справі щодо зловживання монопольним (домінуючим) становищем Національною академією Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького на ринку освітніх послуг з військової підготовки студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу.

 

Роби, що можеш, але роби добре.

Роби з тим, що маєш, й не забувай про «спадок».

Роби там, де ти є, й пам’ятай про майбутнє.

 

Мудрою людиною був двадцять шостий президент Сполучених штатів… Може варто його слова у присягу державного службовця внести?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]