Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.05.2024 12:07

Серце лідера

Коуч перших осіб та команд PCC ICF, тренер, бізнес-спікер, консультант з управління, Founder Консалтингової групи "Живе діло"

Про вміння лідера зберігати стійкість, конструктив та продуктивність.

Новий час. Нові виклики. Нові поняття.  Нові якості. Нові лідери. Незважаючи на продовження кривавої війни, життя триває. Бізнес, у тому числі і український, знаходить нові можливості для свого розвитку, зростання та масштабування. Для мене весна 2024 року проходить під знаком резильєнтності - вміння лідера зберігати стійкість, конструктив та продуктивність, незважаючи на будь-які випробування. І, навіть під тиском, швидко знаходити найбільш ефективні рішення для розвитку бізнесу. І головне, стати справжнім серцем для своєї команди.

Цього тижня я повернулась з Ріги, де відкривала форум жіночого лідерства з темою “Квантове лідерство”. І у зв'язку з цим хочу поділитись п'ятьма власними принципами резильєнтного надихаючого лідерства.

Принцип перший: Натхнення починається з лідера

У всі часи, для того, щоб “запалити” свою команду, лідеру насамперед потрібно вміти “запалити“ самого себе. Якщо раніше в мирних, і як тепер сприймається, в достатньо комфортних умовах, цим фактом можна було знехтувати, то сьогодні в умовах війни і тотальної невизначеності, саме натхнення, впевненість і внутрішній вогонь лідера стає визначальним. І в такі, критично важливі для бізнесу часи, персонал уважно дивиться «крізь збільшувальне скло» на своїх лідерів.

Вольові якості лідера: амбітність, наполегливість, енергетичність, впевненість у вибраному шляху, сміливість, рішучість стають  критично важливими для успіху. На перший план виходить вміння приймати ризиковані рішення і брати на себе відповідальність за результати дій, причому не лише своїх, а й підлеглих, що значно збільшує рівень ризику.

Сьогодні лідеру, як ніколи актуально залучати підлеглих до втілення своїх ідей та «запалювати» їх своїми цілями. Що вимагає від лідерів і магнетичних якостей: вміння створити Бачення, жити у злагоді зі своїми цінностями, людяності, щирості, чесності, віри в себе, у свою місію та в інших людей.  

Принцип другий: Разом з коучем

Лідер перебуває у постійному цейтноті. Стрес, тиск середовища та інші «радощі» сьогодення впливають на силу внутрішнього «вогню», що запалює інших. І саме тут реальною підтримкою лідера може стати професійний коуч. Адже він і партнер у досягненні професійних та особистих цілей, і однодумець у процесі змін, і тренер комунікаційних і життєвих навичок, і дзеркало, і мотивація, коли потрібні рішучі дії, і безумовна підтримка, коли клієнт отримав прямий удар, і партнер у створенні видатних проєктів, і маяк під час шторму. Цей список можна продовжувати. Я сама, хоч і коуч, і керівник, і власник бізнесу, і навчаю коучів, тим не менш, постійно співпрацюю з іншими коучами і не одним. Адже я жива людина, яка потребує підтримки, “свіжого погляду” зі сторони та хоче  встигнути більше  і якісніше робити великі речі. 

Принцип третій: Опора на команду 

Ключовим сьогодні стає принцип командної взаємодії та синергії. Сам лідер, яким би він не був креативним, сильним, енергійним, “не вивезе” весь той перелік термінових завдань, які потрібно вирішувати тут і зараз. Або “вивезе”, але не досягне цілей в термін, який йому важливий. Тому саме ідея створення команди, як одного з найскладнішого та найперспективнішого варіанту організаційної структури, є зараз ключовим. А як я вже писала раніше, за умови синергії 1+1 стає істотно більше ніж 2, та навіть більше ніж 11. І саме синергетичний ефект командної взаємодії дає компаніям сьогодні можливість лідерства у конкурентній боротьбі.

І саме цим пояснюється актуальний інтерес до коучингу у менеджменті. Саме він відповідає запитам бізнесу сьогодні,  адже використання цього підходу дозволяє співробітнику самому мотивуватися та розвиватися, самому знаходити найкращі рішення для досягнення цілей компанії та брати на себе відповідальність за їх втілення. А свідомість співробітника – ключ до успіху організації сьогодні.

Принцип четвертий: Дотримання балансу

Війна назавжди змінила наше життя. Так, ми кожен день наближаємо перемогу, у яку я безперечно вірю, але навіть після неї, наше життя буде “після війни”. З усіма наслідками цього найтяжчого випробування для кожного з нас та нашої любої України.       

Зараз криза внутрішніх парадигм не лише у топів, а й у більшості населення України. Змінилось сприйняття реальності. Власники бізнесів, керівники, топ-менеджери серйозно замислились: Хто я? Куди я йду? Навіщо? Заради чого та кого? Чого хочу? Чого хочу насправді? 

Вони не хочуть більше займатися тим, що не близько, не дає віддачі, якої вони гідні. Здавалося б, у період такої турбулентності топам краще було б «триматися» за своє місце, через те що  рівень ротації серед топів сьогодні вищий, ніж раніше, але ні. Сьогодні їх надихає як досягнення успіху, так і сам шлях до цього успіху. І 90% запитів топів до мене, як до коуча, починаються з бізнес-завдань і закінчуються програмами життєвого балансу.

Принцип п'ятий: Бути серцем 

Сьогоднішні лідери не тільки створюють інноваційне середовище, заохочують ініціативу, реалізують можливості для розвитку. На крилах натхнення вони створюють магніти для залучення справжніх талантів, а не просто працівників, які намагаються зайняти робочі місця. Лідер сьогодні той, хто «володіє» умами та серцями людей, і йому сьогодні недостатньо бути просто мозком і мотором, він має стати справжнім серцем, як для своєї команди, так і свого оточення. 

І завершити я хочу сьогодні цитатою Генрі Адамса зі своєї ризької презентації

“Якщо ваші дії надихають інших мріяти про більше, вчиться більшого, і ставати кращими, значить ви - лідер”

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи