Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2023 16:06

Лідерство нового часу

Коуч перших осіб та команд PCC ICF, тренер, бізнес-спікер, консультант з управління, Founder Консалтингової групи "Живе діло"

В часи великих змін вирішальне значення набуває постать особистості.

Саме рішення тих, хто в визначальний момент готовий брати на себе відповідальність за прийняття і обрання певного напрямку розвитку країни. Після 24.02.2022 ми раптом опинились у новій реальності. Кожний день нам потрібно приймати рішення, і при цьому навіть найбільш правильні і добре продумані, які можуть не спрацювати через зовнішній фактор.

Але й у таких умовах тотальної турбулентності, коли ти наче серфер маєш рухатись від однієї хвилі до іншої, і так постійно життя продовжується, і бізнес теж, оговтавшись від шоку, поступово набирає колишні оберти.

Та для того, щоб не тільки вижити, а й бути потужним, бізнесу теж потрібно змінюватись. Адже саме потужний бізнес є однією з ключових і фундаментальних основ щасливого та гармонійного суспільства. І розпочатись ці зміни мають саме з лідера - власника цього бізнесу. Йому самому насамперед потрібно скласти пазл «як і куди» рухатись його бізнесу в майбутньому.

І для цього підійде відомий алгоритм Сократа. Для того щоб мати результат, важливо і те, ким ти є, і те, що ти робиш на шляху до своєї мети.

В першу чергу, лідеру бізнесу потрібно відповісти на питання: Чого я хочу?

1. Зберегти бізнес?

2. Перечекати чи використати можливості, що відкриваються?

3. Чи загалом змінити бізнес-модель?

Тільки визначивши ключову мету, письмово зафіксувавши очікуваний результат, можна переходити до найважливішого досягнення цієї мети – себе.

Причому визначивши його як позитивно сформульований, конкретний, вимірюваний у часі, пов'язаний з іншими життєвими цілями.

Наприклад, ви вирішили продовжувати бізнес і конкретно описали результат до кінця 2023 року.

Отже, яким БУТИ лідеру сьогодні?

1. Осмисленим.

Сенс – найкраще паливо для руху та мотивація на шляху до мети.

Лідеру важливо собі чесно відповісти на три ключових питання:

• Заради чого я хочу продовжувати бізнес?
• Що особисто мені він дає?
• Що саме через свій бізнес транслюю світу? 

А потім ще на чотири додаткових:

• Чому бізнес для мене важливий?
• Що буде, якщо я не реалізую цілі, які  ставлю собі у своєму бізнесі? Як себе підстрахувати?
• Як реалізація мети вплине на мене та моїх близьких?
• Що конкретно отримують інші, завдяки моєму бізнесу?
• Як досягнення мети вплине на світ цілком?

Що це дає?

Відповіді на ці питання нададуть ясність, а ясність завжди краще, ніж знаходитись у тумані невизначеності. Адже, як казала свого часу залізна леді Маргарет Тетчер: «90% того, що нас лякає, ніколи не відбудеться».

Ясність породжує стійкість, і як наслідок віру, з якою легше залучити співробітників і партнерів.

І тоді, як каже Ніцше: «Якщо знаєш «навіщо», то витримаєш будь-яке «як».

2. Усвідомленим.

Важливо усвідомлювати, що відбувається тут і зараз. І нам знову в нагоді стануть коучингові запитання:

• Що зі мною зараз відбувається?
• Що саме я відчуваю?
• Що спричиняє таку реакцію?
Це дійсно так, чи я тільки думаю, що це так?
• Це реальність чи лише прогнози?
• Як я можу бути в ресурсі та підтримувати його надалі для того, щоб реалізовувати свої цілі?

Усвідомленість – перший крок на шляху до змін. І тут дуже важливо не відвернутися від проблеми, не сховатися від неї.

Адже вони були, є і будуть.

Вони просто константа нашого життя. Ми кожного дня вирішуємо великі чи малі проблеми. Тому немає сенсу боротися з вітряками, накручуючи себе всередині, а потрібно усвідомлювати цю реальність.

Згадаймо, з чого власне починається лікування у співдружності анонімних алкоголіків?  З визнання. Тільки після того як він публічно визнає: «Так, я алкоголік» - він має можливість вилікуватися.

Так само для лідера компанії все починається з усвідомлення: «Так, я бачу цю проблему, не чекаю, коли вона зникне сама. Я розумію, що відбувається, усвідомлюю, до чого це призводить всередині мене і як це впливає на бізнес».

Тоді проблема справді стає завданням. І не просто в нашій голові, а завданням бізнесу, для вирішення якого необхідно залучати співробітників.

3. Відкритим.

Ми, люди, часто інстинктивно ховаємось від болю, забуваючи про те, що ми закриваємося і від можливостей. І тут дуже важливо бути відкритим усьому, до того, що відбувається навколо тебе.

Тому принцип «доступності до тіла» лідера відкриває можливість співробітникам звернутися до вас за допомогою та підтримкою. І разом з тим розповісти про свої ідеї, поділитися інсайтами і реально допомогти вашому бізнесу.

4. Оптимістичним.

Банально. Та тим не менш - це факт. Якщо ми віримо у свою компанію, у її місію, у її цілі, у те, що ми робимо, у те, що «все буде добре» - тоді це зчитуватимуть з нас і ті, хто йдуть за нами як за лідером.

Тому немає сенсу ділитися з підлеглими своїми сумнівами. Хоча не зайвим буде сказати, що ви чогось не знаєте, адже це не сумніви, а факт.

Але сумніватися «можливо ми вистоїмо, а може ні» не треба, так ми власноруч додаємо тривоги, вмикаємо страхи і породжуємо паніку співробітників. Важливо спершу себе врівноважити на тілесному, емоційному, ментальному, духовному рівнях. А вже потім виходити до людей і транслювати їм свою віру.

5. Відповідальним.

Важливо взяти на себе відповідальність не лише за те, що виходить від того, що ми транслюємо, а й за те, що загалом відбувається в нашому бізнесі.

Іншими словами, відповідальність за наслідки своїх рішень та рішень тих, кого ви колись запросили. Отже, цілком і повністю за все, що відбувається у вашому бізнесі.

І насамкінець сім запитань, які допоможуть взяти цю відповідальність на себе:

Що саме я хочу з того, на що дійсно на 100% можу сьогодні впливати в своєму бізнесі?
• Як прийняти і відпустити те, на що я впливати не можу?
Як знизити ймовірність того, що я не можу відпустити те, на що не можу впливати?
• Як підстрахую себе?
• Чому я можу сказати так?
• Чому говорю зараз ні?
• Що зроблю і коли?

Час потребує нових якостей. І лідер, який втілить у своєму житті і бізнесі модель: БУТИ «5.О». Коли він одночасно і осмислений, і усвідомлений, і відкритий, і оптимістичний, і відповідальний, він просто приречений на отримання бажаного ним результату.

Отже, ми всі  зараз переживаємо важкі і непрості часи. Ми ведемо війну з жорстоким та підступним ворогом, який прагне нас знищити. Зараз як ніколи люди та країна потребують нашої підтримки. Як казав великий Конфуцій: «Не дай Вам Бог жити в епоху змін, але якщо вже так сталося, то дай Вам Бог скористатися новими безмежними можливостями».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]