Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2021 19:31

Права на дизайн у фешн-індустрії

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Чи можна вкрасти дизайн? Можна, відповісте ви, адже всі так роблять. Чи законно це? Давайте розбиратися.

Бирка.

На бирці зазвичай пишеться назва бренду і це захищається торговельною маркою. Іноді бренди виносять назву свого бренду на перше місце та їхній логотип покриває майже весь виріб. Але з ТМ в основному питань вже нема. А ось якщо скопіювати тільки дизайн під своєю назвою, так можна? – ні, це вже плагіат. А якщо сказав, що дизайн скопіював у Діор, невже це плагіат? Призналась же людина, що чесно вкрала. Так, це не плагіат, але це порушення прав, тому що:

Лекала та викройки.

Викройки базових моделей (наприклад, спідниця-сонцекльош або спідниця-карандаш) не охороняються авторським правом. Вони є у всіх базових підручниках та журналах з крою та шиттю. Не можна викройку спідниці- сонцекльош зробити інакшою, тому що це буде вже зовсім інша історія.

Що ж стосується викройки нестандартних моделей, то дизайн виробу, його ескізи і викройка будуть охоронятися авторським правом.

Але і цього мало.

Промисловий зразок.

Якщо це не від кутюр, а прет-а-порте і одежа йде у масове виробництво, її дизайн можна захистити у якості промислового зразка. Наприклад, розроблений унікальний дизайн піджаку (свого часу зареєструвала такий піджак Діана Дорожкіна, він, правда, вже не є дійсним, але це не має відношення до суті історії), дехто реєструє навіть підошву взуття, якщо вона має унікальний рисунок. Іноді реєструють окремий принт. Андре Тан зареєстрував у вигляді промзразка принт, який він розробив для української збірної.

Патенти.

Якщо у вас не малюнок, а новий спосіб пришивання ґудзиків, який не був ще відомий до цього або ще якийсь процес, пов’язаний із фешн, можна отримати патент на корисну модель чи винахід.

Повторюсь, звісно ж, ми говоримо про якісь унікальні речі, а не про повернення в моду дев’яностих або нульових, курток-варенок чи спідниці до полу.

І так, не можна запатентувати ідею таку як, наприклад, носити спідниці та плаття із кросівками.

І ще в мене для вас погана або хороша новина: якщо річ дійсно варта уваги – вас все одно будуть підробляти, але тоді у вас будуть інструменти, щоб вплинути на цей факт. Але якщо ви альтруїст і готові все віддати світові, тоді не витрачайте час та гроші на інтелектуальну власність. Будемо сподіватися, що ваше ім’я як автора не загубиться серед сотень підробок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]