Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2019 22:33

Чи потрібні нічні мери в Україні?

Народний депутат IX скликання, президент Всеукраїнської асоціації музичних подій

Nightlife economy набирає обертів. Як Україні бути в тренді та отримати максимальну користь з цього процесу?

Минулого місяця у Львові відбувся Lviv Night Summit. Це перший подібний захід в Україні. Чим він особливий? В українському медіапросторі практично не порушують питання нічної економіки та її впливу на суспільство. Насправді ж, вона є суттєвою частиною економіки загалом, особливо в великих містах. 

Так в 2016 році, питання нічної економіки було навіть окремим пунктом передвиборчої програми нинішнього мера Лондона - Садіка Хана. Адже стало очевидним, що з однієї сторони, нічна економіка створює додаткові робочі місця і надходження в бюджет. А з іншої - створює ряд проблем для містян, пов’язаних з алкоголем, наркотиками, сміттям та шумом. І місту треба мати системний підхід до цієї сфери.

Після виграшу Садіка Хана створили відповідний відділ при заступнику мера. В ньому нині працює 5 людей. Очолює його Amy Lame, яку називають “нічним мером Лондона”. 

Та модель “нічного мерства” не є уніфікованою в Європі. Так у Вільнюсі, нічного мера Марка не назначали, а обрали шляхом онлайн-голосування на сайті мерії. Його завдання - формувати раду зі стейкхолдерів індустрії та шукати win-win формати для міста та представників індустрії. 

В Будапешті нічним мером є представник Асоціації нічних закладів - Даніель. До речі, в нього немає профільного бізнесу. Фактично, він представник великої ГО, функціонал якого визнає місто. Будапешт є для нас  цікавим кейсом, оскільки влада міста є консервативною - більшість в міській раді становлять депутати Християнсько-демократичної партії. Що вже накладає на це місто певну специфіку. Наприклад, позиція міста, щоб більшість барів працювали лише до 22:00. 

Тим не менш, Даніель робить все можливе, щоб нічна індустрія жила та розвивалась. Однією з найоригінальніших і, мабуть, найефективніших його  активностей є інформаційна кампанія “Be NICE”. Її суть дуже проста - з активною аудиторією потрібно говорити її ж мовою. Немає сенсу говорити про мораль чи про штрафи за шум, розпиття алкогольних напоїв в публічних місцях тощо. Це не діє. Краще дати посил “Будь класним”, і це матиме більший вплив! 

Чому ця тема важлива для України і важлива саме зараз? Туристичний потік в великих містах вже зріс і ця тенденція буде тільки посилюватись. Відповідно, якщо не займатись цим, то через певний час у міст-мільйонників виникне те ж питання, що й у Лондона. І тоді доведеться боротися з наслідками і внормовувати те, що саме собою несистемно та хаотично розвивалось. Краще до цього не доводити. 

В України зараз є крутий шанс спрацювати на випередження. Та підготуватись до розквіту нічної економіки з усіма її нюансами. Для цього потрібно всього лише бути готовим вивчати іноземний профільний досвід та мати політичну волю почати працювати з ринком “nightlife economy”. 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]